IPP: În patru luni au fost trimise instanțelor 3.907 notificări de dare în plată

IPP: În patru luni au fost trimise instanțelor 3.907 notificări de dare în plată
scris 5 oct 2016

În primele patru luni de la intrarea în vigoare a Legii dării în plată, pe rolul instanțelor au fost înregistrate 3.907 notificări de dare în plată, 2.634 de contestații și 174 de excepții de neconstituționalitate, a declarat miercuri directorul Institutului de Politici Publice, Elena Tudose.

Afirmația a fost făcută cu ocazia prezentării studiului ”Efectele legii privind darea în plată la 4 luni de la adoptare”, care are loc la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, scrie News.ro.

Legea dării în plată a intrat în vigoare în 13 mai și permite clienților care au luat credite imobiliare să scape de orice datorie față de bancă dacă cedează imobilul cu care s-a garantat creditul către finanțator. 

Mai mulți specialiști în drept prezenți la dezbatere au susținut că Legea dării în plată favorizează anumite categorii de persoane, beneficiarii reali nefiind cei care au probleme reale de solvabilitate.

” Majoritatea creditelor pentru care se apelează la darea în plată nu au întârzieri la plata ratelor. 10% dintre debitori au cel puțin două imobile. Există un trend în creștere de a da în plată terenuri”, a afirmat Tudose.

Potrivit datelor prezentate de IPP, 6% dintre debitori notifică instanțele pentru terenuri, în timp ce 15-20% dintre notificări sunt pentru a doua locuință.

Băncile românești pentru locuințe nu mai primesc depozite și mizează pe modificarea legislației pentru a supraviețui CITEȘTE ȘI Băncile românești pentru locuințe nu mai primesc depozite și mizează pe modificarea legislației pentru a supraviețui

Pe de altă parte, 40% dintre norificări nu sunt pentru creditele care au restanțe la plata ratelor, iar 17% dintre creditele notificate sunt de peste 100.000 euro.

Statisticile prezentate de IPP arată că o treime dintre notificări nu sunt conforme cerințelor legii, altele ”sunt folosite ca tactici de negociere în relația cu banca” sau imobilele date în plată sunt în stare de degradare avansată.

”Opinia noastră, la patru luni de la adoptarea legii, este că darea în plată îngreunează situația locativă, în special a tinerilor, cărora li se blochează accesul la locuință. Pe de altă parte, poate stimula o creștere exponențială a creșterii de chirii. Darea in plată nu va mai stimula construcția de locuințe noi”, a mai spus Tudose. 

Datele prezentante de către IPP contrazic o parte dintre argumentele policienilor care au promovat legea în Parlament și care au susținut că legea îi va scăpa pe sute de mii de români de "povara" ratelor mari la locuințe. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ipp
darea in plata