Isărescu, mesaj pentru românii cu rate: Perioada dobânzilor mici a trecut, nu mai revine!

Isărescu, mesaj pentru românii cu rate: Perioada dobânzilor mici a trecut, nu mai revine!
scris 9 aug 2022

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, consideră că perioada dobânzilor mici a trecut și nu va mai reveni, acestea urmând să fie relativ normale, precizând că ROBOR-ul “a sărit calul” și s-a dus cam mult dincolo de ceea ce a întreprins BNR cu rata de politică monetară.

Mugur Isărescu a fost întrebat ce mesaj are pentru românii ale căror rate s-au dublat, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ - BNR a rectificat în sus prognoza de inflație pentru acest an și următorul. Isărescu: Ne trebuie ceva răbdare pentru astfel de șocuri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ - BNR a rectificat în sus prognoza de inflație pentru acest an și următorul. Isărescu: Ne trebuie ceva răbdare pentru astfel de șocuri

“Suntem în empatie totală, nu este deloc ușor să plătești sume mai mari, dar mesajul nostru pe care îl dăm de un an și ceva este că perioada dobânzilor mici a trecut, nu mai revine. Nu are niciun rost ca noi, ca și dumneavoastră, să mai vindem iluzii. Acestea vor fi dobânzile relativ normale, cu mențiunea că ROBOR-ul a cam sărit calul, s-a dus cam mult dincolo de ceea ce am întreprins noi cu rata de politică monetară. Alte măsuri sunt în discuție și există pentru cei care au dificultăți și această amânare a creditelor pentru cei care au o situație specială și centrul de negociere a diferendelor cu băncile, care funcționează foarte bine, și legea dării în plată, sunt foarte multe posibilități de a negocia situațiile deosebite pentru cei care nu pot să plătească”, a declarat Isărescu.

El a menționat că o persoană cu venituri mici nu poate împrumuta sume foarte mari.

“Normele de credit care au fost întocmite de așa natură încât nu oricine se putea duce să ia un credit. Tot timpul se vinde cu acest exemplu, credit de 70.000 de dolari, 300.000, nu orice persoană cu venituri mici se putea împrumuta la aceste sume. Deci, mesajul este că aceasta este o situație care va rămâne. Dorim să nu mai creștem ratele de dobândă și odată cu reducerea inflației să înceapă să meargă ele în jos. Dar acum nu putem să facem această prognoză”, a explicat guvernatorul BNR.

El a mai fost întrebat dacă îi mai sfătuiește pe români să-și facă credite în moneda în care sunt remunerați.

“E un sfat general, fiecare își face socotelile la el acasă. Sfaturile nu ar trebui să vină de la BNR, pentru că e o relație comercială între bănci și clienți, fiecare își face socoteala și sfatul ăsta a fost de la noi pentru că apare un element neprevăzut, greu de prevăzut și care poate să fie șocant cum a fost în cazul creditelor în franci elvețieni, riscul valutar. Și atunci cel mai bine este ca fiecare să își facă împrumutul în moneda în care este plătit. Acum este o perioadă care poate să fie înșelătoare, mulți au spus ”Am ascultat BNR și am luat credite în lei”, creditele în valută nu au crescut din punct de vedere al costurilor, cursul a fost stabilit și creditele în lei au crescut foarte mult, ne-a păcălit BNR. Cam așa ceva am înțeles eu din presă. De aceea, nu fac altceva decât să revin, fiecare își face socoteala, nu este vorba de o păcăleală, riscul la creditul în valută există în continuare. Nu pot să fac prognoze de curs, se poate greși și într-o parte. și în alta”, a precizat Isărescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
rate
mugur isarescu