VIDEO Mugur Isărescu: Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul

VIDEO Mugur Isărescu: Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul

Foto: Inquam Photos / George Călin

scris 9 aug 2022

Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat, fiind clară tendința acestora și a traderilor să privească pesimist viitorul, este mesajul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării raportului asupra inflației.

Indicele ROBOR la 3 luni, cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a ajuns 8,14%, iar cel la 6 luni a crescut la 8,27%.

Rusia a interzis investitorilor din ”țările neprietenoase” să vândă acțiuni la proiecte energetice și la bănci, până la sfârșitul anului CITEȘTE ȘI Rusia a interzis investitorilor din ”țările neprietenoase” să vândă acțiuni la proiecte energetice și la bănci, până la sfârșitul anului

Inflația a ajuns la 15,1% în luna iunie, o cifră mult peste prognoza din primăvară a BNR. Vineri, Banca Națională a crescut dobânda-cheie cu încă 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%.

"Inflația este un fenoment global, nu e prezent doar în România. Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al 7-lea va nivel al inflației. În România, inflația a fost cauzată de energie, utilități, dar și bunuri alimentare", a spus Isărescu.

"Dacă nu intervenea schema de plafonare am fi avut o inflație de 20%. În Ungaria, inflația e mai mică pentru că și schema de plafonare a fost mai generoasă. Consumul populației a evoluat favorabil, ceea ce era de așteptat. Treptat, lumea a constatat că inflația îi afectează puterea de cumpărare, așa că a intervenit o temperare a cosumului. Credem că în semestrul II acest lucru se va vedea și mai bine. Se observă o creștere a preferințelor pentru mărci proprii și discounteri.

ROBOR-ul se miscă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni însă s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. Poate condițiile de lichiditate au făcut ca băncile să sară calul cu ROBOR-ul", a spus Isărescu.

El transmite băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională.

viewscnt
Afla mai multe despre
isărescu
robor