Isărescu: Parteneriatul bancă - societate comercială este într-un fel o iluzie

Isărescu: Parteneriatul bancă - societate comercială este într-un fel o iluzie
scris 9 mai 2018

Parteneriatul bancă - societate comercială este într-un fel o iluzie, pentru că banca nu poate fi un partener de afaceri, a afirmat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Societățile românești sunt slab capitalizate. În terminologie bancară, nu sunt bancabile. Cum de s-a ajuns aici? E o poveste mai lungă. Eu vreau să vă spun, chiar să atrag atenția asupra unui lucru foarte important, pentru că îl văd în presă: confuzia între capital și datorie, equity and debt. De aici pleacă. Deci iluzia aceasta că te capitalizezi prin împrumut. E nu numai păguboasă, e imposibilă, te bagă în faliment. Dacă vrei să ai o societate solidă trebuie să îi pui o bază de capital, altfel intri într-un cerc vicios. Iluzia că vei câștiga bătălia cu o bancă, Doamne ia-mă! Păi cum să câștigi? Acum nu sunt de partea băncilor, sunt chiar împotriva băncilor. Dar cum să crezi că îi sustragi tu o parte din profit, o firmă mică și te capitalizezi cu ajutorul creditului. Și parteneriatul bancă - societate comercială este într-un fel o iluzie. Este un parteneriat în sensul ca banca să își ia banii înapoi și să îi meargă afacerea. Dar cum am auzit, inclusiv de la specialiști, ca banca să împartă cu debitorul riscurile, păi cum să facă acesta, ce e partener de afaceri?", a spus Mugur Isărescu, făcând referire la nivelul scăzut al creditării companiilor, conform Agerpres.

Guvernatorul a adăugat că toate pornesc de la această confuzie dintre capital și datorie și că și băncile românești au nevoie de capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
isarescu
banci
firme