Italia este singura țară din zona euro al cărei PIB pe cap de locuitor a scăzut după adoptarea monedei unice

Italia este singura țară din zona euro al cărei PIB pe cap de locuitor a scăzut după adoptarea monedei unice
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2017

La aproape două decenii de la crearea monedei unice europene, Italia este singura țară între cele 19 state din zona euro unde PIB-ul pe cap de locuitor a scăzut, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

PIB-ul pe cap de locuitor, calculat în termeni reali, s-a contractat cu 0,4% în ultimii 18 ani, potrivit calculelor Bloomberg realizate în baza datelor biroului european de statistică Eurostat din 2015 și estimărilor pentru 2016, scrie News.ro.

În timp ce economia Italiei a avansat cu 6,2% din 1998, populația a crescut în aceeași perioadă cu 6,6%, rezultând scăderea PIB-ului pe cap de locuitor.

“Comparația cu alte țări arată în mod clar că economia italiană a avansat cu un ritm prea lent în perioada analizată”, a declarat Loredana Federico, analist la UniCredit Bank în Milano.

În opinia sa, va fi foarte greu pentru Italia să erecupereze decalajul față de celelalte economii, care au revenit deja la nivelul anterior crizei sau chiar l-au depășit.

Un număr de 11 state membre ale UE au adoptat euro în ianuarie 1999, cărora li s-a alăturat ulterior Grecia.

Carpatica: Fuziunea Băncii Carpatica cu Patria Bank nu a fost respinsă de Tribunalul București, care a cerut clarificări CITEȘTE ȘI Carpatica: Fuziunea Băncii Carpatica cu Patria Bank nu a fost respinsă de Tribunalul București, care a cerut clarificări

Actualele monede și bancnote au fost introduse în inauarie 2002, iar extinderea zonei euro a continuat, Lituania devenind al 19-lea membru în 2015.

PIB-ul pe cap de locuitor al Italiei a evoluat mai prost chiar și față de cel al Greciei, care a fost grav afectată de criza financiară.

Valoarea bunurilor și serviciilor produse în Grecia a crescut în ultimii 18 ani cu 4%, pe cap de locuitor, arată calculele Bloomberg.

În Germania, cea mai mare economie europeană, PIB-ul pe cap de locuitor a urcat cu 26,1% începând din 1998, care face ca germanii să fie principalii beneficiari ai monedei unice.

viewscnt
Afla mai multe despre
pib
euro