Lagarde: BCE este decisă dă readucă inflația la 2%

Lagarde: BCE este decisă dă readucă inflația la 2%
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 nov 2023

Încetinirea inflației "este cu certitudine estimarea noastră", a declarat sâmbătă președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, iar BCE este decisă să readucă prețurile la ținta sa, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Suntem deciși să readucem inflația la 2%. Conform estimărilor noastre, vom ajunge acolo în 2025", a afirmat șeful BCE pentru publicația elenă Kathimerini.

Lagarde a explicat că nu este îngrijorată de implicațiile politice ale eforturilor BCE, care a fost criticată de unele guverne europene, îngrijorate că dobânzile ridicate vor sufoca creșterea economică, informează Agerpres.

"Mandatul nostru este să asigurăm stabilitatea prețurilor, și aceasta este cea mai bună contribuție pe care o putem face la pacea socială și pentru societate, în special pentru cei mai vulnerabili membri ai săi", a indicat oficialul BCE.

La reuniunea de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a luat o pauză după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria de 25 de ani a instituției, subliniind că cele mai recente date arată că inflația încetinește ușor spre ținta de 2%. Astfel, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% și, respectiv, 4,00%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999.

Fitch - Ratingul de viabilitate al UniCredit Bank, monitorizat în vederea îmbunătățirii după acordul cu Alpha Bank România CITEȘTE ȘI Fitch - Ratingul de viabilitate al UniCredit Bank, monitorizat în vederea îmbunătățirii după acordul cu Alpha Bank România

Lagarde a declarat că indicatorii cheie de performanță pentru situația economică și financiară a Greciei arată "o îmbunătățire sub toate aspectele".

În octombrie, agenția de evaluare financiară S&P Global a revizuit în creștere ratingul țării la "investment-grade" (recomandat pentru investiții), după 13 ani în care a fost retrogradată la "junk" (nerecomandat pentru investiții).

"Înțeleg că sunt în derulare mai multe reforme dar, per ansamblu, rezultatele eforturilor țării sunt impresionante", a apreciat Lagarde.

Secțiune realizată în parteneriat cu ING

Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.

ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
christine lagarde