Leul continuă să se devalorizeze: euro a urcat la aproape 4,52 lei, nou nivel maxim al ultimelor trei luni

Leul continuă să se devalorizeze: euro a urcat la aproape 4,52 lei, nou nivel maxim al ultimelor trei luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 oct 2016

Banca Națională a României (BNR) a anunțat luni un curs de referință de 4,5175 lei, în creștere cu peste 2 bani (0,5%) față de nivelul precedent și nivel maxim din 7 iulie, evoluție contrară tendinței regionale, în special ca urmare a discuțiilor legate de conversia în lei a creditelor în franci elvețieni, spun analiștii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vineri, BNR a afișat un curs de referință de 4,4949 lei/euro, scrie News.ro.

Comparativ cu prima zi a săptămânii trecute, când euro a fost cotat cu 4,4484 lei, moneda națională a pierdut 1,5% din valoare în fața euro.

Deprecierea leului din ultima zi a fost generată în primul rând de conjunctura internă, în special de îngrijorările legate de legea conversiei creditelor în franci elvețieni, o decizie fiind posibilă chiar săptămâna aceasta.

"Tensiunile privind legea conversiei creditelor în CHF au dat în clocot; față de vinerea precedentă, a leul închis (vineri n.r.) cu o scădere de 1,4%, cea mai proastă evoluție săptămânală după iunie 2013. (...) Totuși, reiterăm că presiunile rămân orientate în sus", arată un raport ING, publicat luni.

Joseph Stiglitz: Italia și alte state vor ieși din zona euro în anii următori CITEȘTE ȘI Joseph Stiglitz: Italia și alte state vor ieși din zona euro în anii următori

Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat ușor, de la 4,0411 lei la 4,0436 lei, nou nivel maxim din 27 iulie.

Dolarul SUA este moneda de referință pe plan internațional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elvețian a urcat cu peste 1 ban, la 4,1265 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
leu
euro
curs euro