Leul pierde sub 1% față de euro după votul în favoarea Brexit

Leul pierde sub 1% față de euro după votul în favoarea Brexit
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 24 iun 2016

Leul scade cu circa 0,8% față de euro în prima parte a tranzacțiilor valutare, după ce britanicii au ales, în urma referendumului de joi, să părăsească Uniunea Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 9:50, ora României, euro era tranzacționat la  4,5450 lei/unitate. Dolarul înregistra o creștere de circa 4% în raport cu leul, la 4,1189 lei.

Moneda europeană avansa cu circa 2,5% față de zlotul polonez și 1,7% față de forint.

Potrivit rezultatelor oficiale, 51,9% dintre britanicii prezenți la referendum au votat pentru desprinderea de UE, în pofida faptului că multe companii multinaționale au avertizat că își vor reduce investițiile în Marea Britanie în cazul unui Brexit, iar analiștii au anticipat scăderi record pe burse.

Radu Crăciun, BCR Pensii: În caz de Brexit, trebuie să ne așteptăm ca investitorii să vândă activele românești, inclusiv leii CITEȘTE ȘI Radu Crăciun, BCR Pensii: În caz de Brexit, trebuie să ne așteptăm ca investitorii să vândă activele românești, inclusiv leii

Lira s-a prăbușit la cel mai redus nivel din 1985 în rapot cu dolarul după ce, în ziua referendumului, optimismul investitorilor a dus moneda britanică la maximul acestui an. Moneda europeană era în coborâre cu circa 3% față de dolar, la 1,0933 dolari/unitate.

Săptămâna aceasta, directorul general al BCR Pensii, Radu Crăciun a afirmat că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar determina investitorii să vândă activele cu profil de risc ridicat, respectiv cele din țările emergente, printre care și România, ceea ce ar duce la deprecierea acestor active, inclusiv a leului românesc.

Crăciun se așteaptă, însă, la intervenția Băncii Naționale a României (BNR) pentru a tempera o eventuală scădere a monedei naționale, părere împărtășită și de Erste Bank.

Astfel, analiștii Erste consideră că băncile centrale din Croația, România și Serbia vor interveni în piață pentru a preveni o depreciere prea mare a monedelor naționale provocată de Brexit, în timp ce instituțiile corespondente din Polonia și Ungaria vor permite o volatilitate ușor mai crescută.

Potrivit unui raport UniCredit, România va rezista la șocuri mai bine decât majoritatea celorlalte țări din Europa Centrală și de Est în urma Brexitului, aversiunea la risc a investitorilor pe termen scurt urmând să înregistreze o deteriorare maximă de 5%, corelată cu o depreciere temporară a leului cu 5%. Pe termen mediu impactul va consta într-o reducere a PIB-ului cu circa 0,5 puncte procentuale.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
leu
curs
referendum