Lira sterlină este slăbită de șocul alegerilor britanice, dar reacția burselor este limitată

Lira sterlină este slăbită de șocul alegerilor britanice, dar reacția burselor este limitată
scris 9 iun 2017

Șocul alegerilor din Marea Britanie, în care conservatorii premierului Theresa May au pierdut majoritatea în Parlament, a dus la deprecierea lirei sterline cu până la 2%, la cel mai redus nivel din ultimele două luni, din cauza temerilor că turbulențele politice ar putea complica negocierile pentru Brexit care ar trebui să înceapă în 10 zile, dar reacția burselor la nivel internațional este limitată, relatează Reuters.

Lira este în coborâre, vineri, cu 1,9%, la 1,2735 dolari pe unitate, după ce în timpul tranzacțiilor a atins minimul ultimelor două luni, de 1,2693 dolari pe unitate, scrie News.ro.

Față de moneda unică europeană lira a scăzut la 87,8 pence pentru 1 euro.

Randamentul obligațiunilor britanice pe termen de 10 ani a scăzut cu 0,03 puncte, la 1%, în timp ce contractele futures pentru FTSE au recuperat pierderile inișiale, revenind la o creștere de 0,3%, investitorii sperând probabil că lira mai slabă va ajuta economia.

Piraeus Bank vrea să vândă activele din regiunea balcanică, inclusiv din România CITEȘTE ȘI Piraeus Bank vrea să vândă activele din regiunea balcanică, inclusiv din România

În restul lumii impactul este limitat. Indicele japonez Nikkei a urcat cu 0,4%, iar indicele MSCI, al acțiunilor din regiunea Asia-pacific, excluzând Japonia, a avansat cu 0,2%.

”Este complicat pentru economia britanică și negocierile pentru Brexit și, din acest motiv este negativ pentru liră și acțiuni. Dar Marea Britanie reprezintă doar 2,5% din PIB-ul mondial, așa că este greu de văzut implicații semnificative pentru piețele globale de investiții”, a spus Shane Oliver, economist șef la AMP.

BBC estimează că conservatorii vor obține 318 mandate în Parlamentul cu 650 de locuri, după un număr mare de voturi obținute de laburiști.

În Statele Unite, depoziția în Senat a fostului director al FBI James Comey, joi, nu a fost considerată un pericol major pentru administrația președintelui Donald Trump.

Comey l-a acuzat pe Trump că l-aconcediat pentru a submina investigarea relațiilor din Rusia și stafful său de campanie în alegerile din 2016.

Indicele Dow Jones a urcat cu 0,04%, S&P 500 cu 0,03%, iar Nasdaq Composite cu 0,39%.

Pe piața mărfurilor, prețul aurului spot a scăzut cu 0,3%, la 1.274,8 dolari uncia.

Cotația petrolului de referință în SUA a scăzut cu 1 cent, la 45,63 dolari pe baril, iar cea a petrolului Brent, de referință la Londra, a stagnat la 47,86 dolari pe baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
alegeri marea britanie