20 state din UE au ajuns la un acord privind înființarea Parchetului European. România, printre membrii fondatori

20 state din UE au ajuns la un acord privind înființarea Parchetului European. România, printre membrii fondatori
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 iun 2017

România și alți 19 membri ai Uniunii Europene, printre care Germania, Cehia, Franța și Austria, au ajuns astăzi la un acord politic cu privire la înființarea unui Parchet European, instituție care, odată instituită, va putea cerceta și urmări în justiție cazurile cu caracter penal care aduc prejudicii bugetului UE, precum actele de corupție sau fraudă cu fonduri UE, sau cazurile de fraudă transfrontalieră în materie de TVA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Parchetul European va putea investiga infracțiunile care vizează bugetul UE, cu un prejudiciu de peste 10.000 euro, precum și cele de fraudă transfrontalieră în materie de TVA în valoare de peste 10 milioane euro.

“Acesta va avea posibilitatea de a acționa rapid fără ca intervenția sa să fie îngrădită de granițele dintre statele membre și fără să trebuiască să recurgă la proceduri de cooperare judiciară îndelungate. Parchetul va intenta acțiuni împotriva persoanelor găsite vinovate direct în fața instanțelor naționale. Intervenția sa ar urma să ofere mai multe șanse de reușită acțiunilor de urmărire penale și de recuperare a sumele fraudate”, arată Comisia Europeană într-un comunicat.

ANALIZĂ Ce sunt bunurile de capital și ce tratament li se aplică din perspectiva TVA. Exemplu de ajustare a TVA CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Ce sunt bunurile de capital și ce tratament li se aplică din perspectiva TVA. Exemplu de ajustare a TVA

După acordul cu privire la abordarea generală la care s-a ajuns astăzi în Consiliul UE între Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Slovenia, urmează ca Parlamentul European să își dea aprobarea, înainte ca regulamentul să fie în cele din urmă adoptat.

“Alte state membre se pot alătura celor 20 de membri fondatori în orice moment după adoptarea regulamentului”, notează Executivul de la Bruxelles.

Parchetul European va funcționa ca un birou unic pentru toate statele membre participante, va fi un organism independent, urmând să fie înființat separat de instituțiile și serviciile UE existente și nu va putea nici să solicite, nici să accepte instrucțiuni din partea instituțiilor UE sau a autorităților naționale.

Din punct de vedere organizațional, Parchetul European va dispune de un birou central la nivelul UE și de un nivel de servicii descentralizate formate din procurori europeni delegați, care se vor afla în statele membre și vor continua să își exercite și atribuțiile de procurori naționali  - după așa-numitului model al „dublei responsabilități”.

Instituirea Parchetului European a fost propusă în 2013, în temeiul Tratatului de la Lisabona. Pentru Danemarca, Irlanda și Regatul Unit, există o clauză de neparticipare la Parchetul European.

viewscnt
Afla mai multe despre
parchet european
frauda tva
fonduri europene
coruptie
membri fondatori