Lira sterlină își adâncește declinul după noile restricții și eșecul negocierilor UE-Marea Britanie

Lira sterlină își adâncește declinul după noile restricții și eșecul negocierilor UE-Marea Britanie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 21 dec 2020

Declinul lirei sterline din ultimele zile s-a adâncit puternic luni, după eșecul negocierilor de duminică dintre Marea Britanică și Uniunea Europeană. Totodată, identificarea unei noi tulpini a SARS-CoV-2, care se răspândește mai rapid, a condus la suspendarea curselor aeriene spre și dinspre Marea Britanie în numeroase țări și la instituirea unor noi restricții în Londra.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lira a atins minimul ultimei săptămâni atât față de euro, cât și față de dolar, pierzând până la 2% în tranzacțiile de luni.

INFOGRAFIC În contextul COVID-19, asigurările de garanții sunt pe val. Primele subscrise la 9 luni pe acest segment de piață s-au dublat. Pierderile asigurătorilor pe RCA au crescut și au scăzut pe CASCO CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC În contextul COVID-19, asigurările de garanții sunt pe val. Primele subscrise la 9 luni pe acest segment de piață s-au dublat. Pierderile asigurătorilor pe RCA au crescut și au scăzut pe CASCO

Regatul Unit a indentificat o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2. În weekend, autoritățile britanice au anunțat că noua tulpină a coronavirusului descoperită recent se răspândește mai rapid. Noua tulpină de SARS-CoV-2 a determinat guvernul britanic să introducă de urgență măsuri de izolare duminică pentru 16 milioane de locuitori din Londra și sud-estul Angliei.

Lanțurile de supermarketuri atenționează că Marea Britanie ar putea să se confrunte cu lipsa unor produse în perioada Crăciunului, după ce accesul din Marea Britanie în Franța a fost blocat. Tunelul Canalul Mânecii (Eurotunelul) și Portul Dover au fost închise duminică după ce Franța a interzis accesul din Marea Britanie. Chiar dacă traficul în sens invers este teoretic permis, transporatorii riscă să rămână blocați în Marea Britanie dacă efectuează curse acolo.

"Suspendarea transporturilor din Marea Britanie spre Franța poate afecta serios stocurile de produse proaspete în perioada Crăciunului din supermarketurile britanice, dar și exporturile din Marea Britanie", afirmă și Ian Wright, directorul Food&Drink Federation, citat de CNBC.

Negocierile legate de un acord post-Brexit între Marea Britanie și UE, pentru care un termen limită stabilit anterior a expirat duminică, s-au încheiat din nou fără o concluzie. Neînțelegerile legate de drepturile pentru pescuit persistă, astfel că cele două părți au agreat să continue discuțiile și astăzi.

Perioada de tranziție post-Brexit expiră pe 31 decembrie, astfel că, în pofida extinderilor repetate ale termenului limită pentru un acord, timpul disponibil pentru a ajunge la o înțelegere rămâne limitat.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
moneda britanica
noua tulpina
zboruri marea britanie
dover
negocieri brexit
acord brexit
gbp
lira
brexit
boris johnson