Masa monetară a crescut cu 10,9% în noiembrie, până la 376,3 miliarde de lei

Masa monetară a crescut cu 10,9% în noiembrie, până la 376,3 miliarde de lei
scris 29 dec 2018

Masa monetară în sens larg a urcat cu 10,9% în noiembrie (7,2% în termeni reali), față de aceeași lună a anului trecut, până la 376,34 miliarde de lei (80,8 miliarde de euro), arată datele Băncii Naționale a României (BNR).

În octombrie, masa monetară în sens larg a înregistrat un avans de 9,4%, până la 368,2 miliarde de lei, scrie News.ro.

În noiembrie, din totalul masei monetare, masa monetară în sens restrâns (numerarul aflat în circulație în afara sistemului bancar și depozitele overnight) a înregistrat un avans de 13,2%, față de aceeași lună a anului trecut, până la 229,71 miliarde de lei.

Deficitul bugetar a crescut puternic la 11 luni. Pentru a rămâne sub 3%, cum s-a angajat vehement Guvernul, decembrie ar fi trebuit să fe cel mai auster final de an de după criză CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar a crescut puternic la 11 luni. Pentru a rămâne sub 3%, cum s-a angajat vehement Guvernul, decembrie ar fi trebuit să fe cel mai auster final de an de după criză

Totodată, masa monetară în sens intermediar (masa monetară în sens restrâns plus depozitele cu durata inițială de până la doi ani inclusiv) a înregistrat o creștere de 10,9%, până la 376,14 miliarde de lei.

Masa monetară în sens larg cuprinde masa monetară în sens intermediar și alte instrumente financiare (împrumuturi din operațiuni repo, acțiuni/unități ale fondurilor de piață monetară, titluri de natura datoriei cu maturitatea de până la doi ani inclusiv).

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
bnr
masa monetara