Ministerul Finanțelor a respins ofertele la ultimele 6 licitații de titluri de stat, pe fondul creșterii temporare a ratelor dobânzilor. Nivelul randamentelor titlurilor de stat a fost influențat

Ministerul Finanțelor a respins ofertele la ultimele 6 licitații de titluri de stat, pe fondul creșterii temporare a ratelor dobânzilor. Nivelul randamentelor titlurilor de stat a fost influențat
scris 25 oct 2017

Ministerul Finanțelor anunță că a respins ofertele dealerilor primari la ultimele 6 licitații de titluri de stat organizate în luna octombrie, într-un context caracterizat de creșterea temporară a ratelor dobânzilor din piața monetară. Acest fapt a influențat si nivelul randamentelor titlurilor de stat. 

Profit.ro a anunțat anterior că niciuna din ofertele de cumpărare transmise de 7 bănci dealeri primari nu a fost acceptată de Ministerul Finanțelor Publice la licitația prin care a încercat să redeschidă o emisiune de titluri de stat în valoare de 400 milioane de lei, cu scadență în februarie 2019.

Finanțele arată că au acoperit în mare parte nevoile de finanțare prevăzute pentru acest an, implementând prudent planul de finanțare aferent anului, printr-o distribuire uniformă a împrumuturilor de-a lungul anului, în vederea evitării acumulării unui necesar de finanțare foarte mare pe perioade scurte de timp. În aceste condiții, conform sursei citate, nivelul disponibilităților în lei și în valută la dispoziția Trezoreriei statului, aflate în soldul contului curent general al trezoreriei, acoperă actualmente peste 6 luni de necesar brut de finanțare.

Erste: Încasări din taxe mai mari pentru statele din ECE pe fondul creșterii economice, mai puțin în România și Ungaria CITEȘTE ȘI Erste: Încasări din taxe mai mari pentru statele din ECE pe fondul creșterii economice, mai puțin în România și Ungaria

În vederea asigurării necesarului de finanțare rămas pentru 2017, ministerul transmite că va avea în vedere, în continuare, o politică de finanțare care să limiteze eventualele efecte negative asupra condițiilor de finanțare care s-ar putea materializa în creșterea randamentelor titlurilor de stat.

Licitația redeschisă a avut lansarea inițială în urmă cu un an, la finele lunii octombrie 2016. Scadența obligațiuni de stat tip benchmark este pe 25 februarie 2019, titlurile având valoare nominal individuală de 5.000 de lei.

Emisiunea a fost lansată la o rată a cuponului de 1,35%, fiecare titlu având acumulată o dobândă de 41,79 de lei.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
finante
titluri stat