Moody’s a îmbunătățit cu o treaptă ratingul Erste Group, la nivelul Baa1, cu perspectivă stabilă

Moody’s a îmbunătățit cu o treaptă ratingul Erste Group, la nivelul Baa1, cu perspectivă stabilă
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2016

Moody’s a îmbunătățit ratingul Erste Group Bank pentru datoriile pe termen lung și depozite cu o treaptă, la nivelul Baa1, cu perspectivă stabilă, datorită consolidării indicatorilor financiari ai instituției financiare austriece.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ratingul individual BCA (baseline credit assessment), care exclude probabilitatea unui sprijin extraordinar din partea guvernului, a fost îmbunătățit la nivelul baa3, de la ba1, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară, scrie News.ro.

Calificativul privind riscul de default (Counterparty Risk Assessment) a fost revizuit în sens pozitiv, de la nivelul Baa1 la A3.

Totodată, Moody’s a îmbunătățit cu o treaptă ratingul datoriilor subordonate, la nivelul Ba1.

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt ale Erste Group a fost confirmat la nivelul P-2, iar ratingul pentru riscul de default al creditelor pe termen scurt la P-2.

”Îmbunătățirea ratingurilor este susținută de consolidarea indicatorilor financiari fundamentali ai Erste, în timp ce perspectiva stabilă reflectă așteptările Moody’s că banca va putea menține nivelul solid al finanțelor”, se arată în comunicatul Moody’s.

Agenția de rating explică că îmbunătățirea ratingului individual BCA are loc după reducerea riscurilor din bilanțul contabil, prin vânzarea continuă de credite problematice, ceea ce a condus la reducerea costurilor de risc, care va fi sustenabilă.

Fiscul relansează licitația pentru vila din București a Corinei Voiculescu, fostul sediu Crescent, tăind un sfert din preț CITEȘTE ȘI Fiscul relansează licitația pentru vila din București a Corinei Voiculescu, fostul sediu Crescent, tăind un sfert din preț

Erste a mai îmbunătățit rapoartele de adecvare a capitalului și a revenit la un potențial de profitabilitate pe termen lung, în absența unor factori externi excepționali.

Banca austriacă a reușit să reducă raportul creditelor problematice la 6,7% la 31 martie, de la 9,7% în iunie 2013, și a îmbunătățit rata de acoperire la 66,5%, de la 61,7%, în același interval.

La sfârșitul primului trimestru, creditele problematice se ridicau la 8,9 miliarde de euro, față de un vârf de 12,6 miliarde de euro în iunie 2013, scădere obținută prin vânzări pro-active de portofolii, în special în România și Ungaria.

Moody’s anticipează că rata creditelor problematice va continua să scadă, dacă banca va putea continua vânzările de portofolii și va menține un control strict al formării de noi împrumuturi neperformante.

Scăderea riscurilor a fost susținută de îmbunătățirea raportului Tier 1, între capital și activele ponderate în funcție de risc, de la 11,3% în iunie 2015 la 12,3% la 31 martie 2016, precum și de refacerea capacității de generare a profitului și implicit a capitalului.

Erste a obținut un profit net de 968 de milioane de euro în 2015 și de 275 de milioane de euro în primul trimestru din 2016.

Moody’s consideră că îmbunătățirea capitalizării va fi suficientă pentru acoperirea riscurilor intrinseci ale modelului operațional al băncii, care este concentrat în Europa Centrală și de Est.

La nivelul actual al capitalului și profitului, agenția de rating consideră că Erste este bine pregătită să respecte noi cerințe ale autorităților de reglementare, în special cele așteptate în următoarele 12 luni în Austria.

Erste Group este proprietarea Băncii Comerciale Române (BCR), cea mai mare bancă din România după valoarea activelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
moody’s
erste group