Moody's înrăutățește perspectiva ratingului de credit al Chinei de la stabilă la negativă

Moody's înrăutățește perspectiva ratingului de credit al Chinei de la stabilă la negativă
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 dec 2023

Agenția de evaluare financiară Moody's a înrăutățit perspectiva ratingului de credit al Chinei de la stabilă la negativă, citând creșterea economică mai redusă pe termen mediu și riscurile provocate de o corecție semnificativă a vastului sector imobiliar al țării, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Revizuirea în scădere indică dovezile sporite că autoritățile vor trebui să acorde sprijin financiar firmelor de stat și guvernelor locale afectate de nivelul ridicat al datoriilor, ce reprezintă riscuri extinde la adresa solidității fiscale, economice și instituționale a Chinei, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, urmărit penal de DNA CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, urmărit penal de DNA

"Schimbarea perspectivei reflectă de asemenea riscurile sporite legate de creșterea economică structural și persistent mai redusă pe termen mediu și dificultățile sector imobiliar al țării", se arată în raportul Moody's.

Decizia Moody's reprezintă prima modificare a opiniei agenției privind China de când a revizuit ratingul în scădere, cu o treaptă, la "A1", în 2017, din cauza încetinirii creșterii și a datoriei ridicate.

În timp ce a confirmat marți ratingul pe termen lung al Chinei la "A1", agenția se așteaptă la încetinirea creșterii economiei la 4% în 2024 și 2025 și la o medie de 3,8% în perioada 2026 - 2030.

Majoritatea analiștilor crede că economia chineză este în grafic pentru a atinge ținta anuală a Guvernului de aproximativ 5% în 2023.

A doua economie mondială nu a reușit o redresare solidă în urma pandemiei, pe fondul adâncirii crizei din sectorul imobiliar, al riscurilor legate de datoriile guvernelor locale, al creșterii lente a economiei mondiale și al tensiunilor geopolitice. Măsurile de sprijin au avut efecte modeste, sporind presiunile asupra autorităților de a adopta noi stimulente.

Rezervele valutare la Banca Națională a României au urcat CITEȘTE ȘI Rezervele valutare la Banca Națională a României au urcat

Ministerul de Finanțe al Chinei și-a exprimat dezamăgirea față de decizia Moody's de a înrăutăți perspectiva ratingului de credit de la stabilă la negativă, dând asigurări că economia se va redresa, iar riscurile legate de sectorul imobiliar sunt sub control.

"Temerile Moody's privind perspectivele de creștere ale economiei chineze, sustenabilitatea fiscală și alte aspecte nu sunt necesare", se arată în comunicatul Ministerului chinez de Finanțe.

viewscnt
Afla mai multe despre
moody's
china