Parlamentul Elveției a început o investigație privind prăbușirea și salvarea de urgență a Credit Suisse

Parlamentul Elveției a început o investigație privind prăbușirea și salvarea de urgență a Credit Suisse
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iul 2023

Parlamentul Elveției a început o investigație privind prăbușirea și salvarea de urgență a Credit Suisse de către UBS, cu sprijinul guvernului, iar aceasta va dura între 12 și 15 luni, a declarat președintele comision de anchetă, Isabelle Chassot, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UBS a fost de acord să cumpere Credit Suisse pentru 3 miliarde de franci elvețieni, în martie, după ce clienții panicați au retras numerar din conturile lor de la banca vulnerabilă, scrie News.ro.

Energia eoliană și solară vor genera până în 2030 mai mult de o treime din electricitatea mondială CITEȘTE ȘI Energia eoliană și solară vor genera până în 2030 mai mult de o treime din electricitatea mondială

Cazul s-a dovedit controversat, partidele politice elvețiene exprimându-și îngrijorarea cu privire la mărimea uriașă a ajutorului de stat implicat, potențialele pierderi de locuri de muncă, precum și dimensiunea proaspăt extinsă a UBS, deja cea mai mare bancă din Elveția.

Ancheta este doar a cincea de acest fel din istoria modernă a țării, iar comisia parlamentară care o conduce are puteri mari de a audia guvernul elvețian, Ministerul de Finanțe și alte organisme de stat. Comisia parlamentară va investiga ”legalitatea, oportunitatea și eficacitatea comportamentului autorităților și organismelor competente în contextul crizei Credit Suisse și va raporta Parlamentului elvețian”, se arată într-un comunicat.

După o ședință inițială din 16 iunie, comisia a avut prima ședință regulată la Berna, joi. A decis să funcționeze sub o obligație de strictă confidențialitate pentru membrii comisiilor și persoanele chemate la audieri, invocând secretul informațiilor care urmează să fie dezvăluite.

Ancheta, care este condusă de 14 parlamentari din camerele superioară și inferioară ale țării, va examina modul în care guvernul elvețian și Ministerul de Finanțe au acționat în perioada premergătoare accidentului.

De asemenea, va analiza rolul jucat de autoritatea de reglementare financiară FINMA, precum și de Banca Națională Elvețiană.

Președintele Comisiei, Isabelle Chassot, un deputat din partidul Die Mitte, a declarat într-un briefing la Berna că se așteaptă ca investigația să dureze între 12 și 15 luni.

Chassot a spus că această comisie ar putea invita pe oricine la audierile sale, dar a refuzat să ofere detalii.

Acțiunile Alphabet, compania mamă a Google, au crescut după lansarea chatbotului său Bard în Europa și Brazilia CITEȘTE ȘI Acțiunile Alphabet, compania mamă a Google, au crescut după lansarea chatbotului său Bard în Europa și Brazilia

În Elveția au existat dezbateri dacă bancherii Credit Suisse, care nu fac obiectul anchetei, vor fi interpelați de parlamentari.

”Nu pot spune cine va fi invitat, dar bancherii ar putea fi invitați. Depinde de statutul persoanei invitate dacă trebuie să vină sau nu. „Dacă sunt martori, trebuie să vină, dacă sunt aici pentru a oferi informații, pot refuza să depună mărturie”, a declarat Chassot pentru Reuters.

Comisia nu are o autoritate judiciară, a spus ea, ci efectuează o anchetă politică care își va compila concluziile într-un raport.

”Va evidenția deficiențe, dacă există”, a spus Chassot, adăugând că va face recomandări autorităților relevante.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
elvetia