A căzut o ofertă de 1 miliard de dolari. Cel mai mare creditor ipotecar din Danemarca anulează listarea la bursă

A căzut o ofertă de 1 miliard de dolari. Cel mai mare creditor ipotecar din Danemarca anulează listarea la bursă

Sursa foto: Oleschwander / dreamstime.com

scris 5 nov 2017

Oferta publică programată de creditorul ipotecar danez Nykredit Realkredit a fost anulată, societatea invocând faptul că a găsit alte mijloace de finanțare.

Pe o piață nordică de acțiuni cu multe dezamăgiri, un nou pas înapoi. Nykredit Realkredit A/S, liderul pieței de creditare ipotecară din Danemarca cu active în valoare de 215 miliarde dolari, a anunțat că anulează oferta publică primară prin care urma să se finanțeze pe bursă cu 1 miliard de dolari în primul trimestru al anului viitor, transmite Bloomberg.

Compania este pe cale să obțină nu mai puțin de echivalentul a 2,3 miliarde dolari din partea celui mai mare fond de pensii din Danemarca, astfel încât listarea nu-și mai are rostul. Niciuna dintre companiile care fac parte din consorțiul de intermediere pentru listare, Morgan Stanley, JP Morgan și Danske Bank nu au oferit detalii suplimentare asupra contextului anulării tranzacției.

Cu planuri de expansiune, Transilvania Broker intră pe bursă la un preț apropiat celui de listare CITEȘTE ȘI Cu planuri de expansiune, Transilvania Broker intră pe bursă la un preț apropiat celui de listare

Este o repliere în fața investitorilor, după ce pe piața daneză de acțiuni au fost mai multe exemple nefericite, spune Jacob Pedersen, șef al departamentului de equity de la Sydbank. Cel mai important caz este cel al falimentului furnizorului de carburanți OW Bunker în noiembrie 2014, la mai puțin de 1 an de la listarea acesuia pe bursă.

Anul trecut au fost 2 listări

Danemarca a fost una dintre cele mai dinamice piețe ale ofertelor publice din Europa de Vest în ultima perioadă. Anul trecut au fost 2 astfel de exerciții de piață. Astfel, firma de plăți digitale Nets A/S a fost listată în luna septembrie a anului trecut la un preț de 150 de coroane daneze pentru o acțiune, iar martie pe bursă valora cu 30% mai puțin. Totuși, pe baza unor speculații privind preluarea companiei de către fondul American de private equity Hellman & Friedman LLC, în septembrie acțunile au atins prețul de 165 de coroane daneze.

Cealaltă listare a anului trecut a fost pentru Dong Energy, companie care și-a schimbat numele în Orsted. O poveste de succes pentru investitori, societatea tranzacționându-se la un nivel cu 45% peste prețul ofertei publice.

Povești diferite după ofertele publice din anii precedent

Scandinavian Tobacco Group A/S a ajuns la cota bursei în februarie 2016, iar după 12 luni a avut o apreciere de 25%. Totuși, față de vârful din februarie 2017, acum cotația este cu 13% mai jos. Lanțul de farmacii Matas A/S a pierdut 40% față de prețul de IPO din iunie 2013.

Compania de IT NNIT A/S se tranzacționează cu 40% peste prețul de IPO, în timp ce furnizorul de servicii de curățire ISS A/S sunt cu 70% peste cel al ofertei de listare. Compania și-a retras intempestiv oferta în martie 2011, în contextul căderilor bursiere precipitate de explozia centralei nucleare japoneze de la Fukushima, însă a revenit pentru a solicita finanțarea investitorilor după 3 ani.

Companiile care accesează piața beneficiază de un climat favorabil, multe acțiuni ale unor companii robuste deja consecrate pe piața daneză de acțiuni precum Grundfos, Danfoss și Lego având o performanță bună în ultimii ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
danemarca
bursa
nykredit
lego
danfoss
grundfos
jp morgan
oferta publica
danske bank