Acționarii Oil Terminal aprobă dividendul cu randament net mai mic de 1%

Acționarii Oil Terminal aprobă dividendul cu randament net mai mic de 1%

Sursa foto: Supertrooper / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 apr 2020

Cu ofertă ignorată de acționarul majoritar de la un investitor strategic american, Oil Terminal oferă un dividend cu randament infim. Investitorii trebuie să se asigure că au plasamente depășind 600-1.000 de lei pentru a acoperi comisionul de încasare 5-10 lei perceput de brokeri și Depozitarul Central.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Oil Terminal (OIL) a aprobat astăzi repartizarea sub formă de dividende a sumei de 1,14 milioane lei, reprezentând 50% din profitul net obținut anul trecut. Valoarea dividendului brut cu dată a plății 4 iunie s-ar ridica la 0,00195233 lei/acțiune, și, raportată la prețul de închidere de ieri de 0,2100 lei/acțiune, aceasta conferă investitorilor un randament net de numai 0,88%.

Problema nu este numai aceasta, ci și aceea a pachetului minim deținut. Un investitor trebuie să dețină cel puțin 3.000 de acțiuni pentru a acoperi costul comisionului perceput pentru încasarea dividendului și care la cei mai mulți brokeri se situează la 5 lei, incluzând taxa percepută de Depozitarul Central. În unele cazuri, precum la BT Capital Partners, divizia de brokeraj a Grupului Banca Transilvania, comisionul este chiar de 10 lei.

EȘEC. Adio BRUA 2? Transgaz și omologul său maghiar au raportat cerere insuficientă. Eșecul final - cel mai probabil din cauza blocajului economiei globale determinat de măsurile restrictive CITEȘTE ȘI EȘEC. Adio BRUA 2? Transgaz și omologul său maghiar au raportat cerere insuficientă. Eșecul final - cel mai probabil din cauza blocajului economiei globale determinat de măsurile restrictive

Anul trecut problema a fost similară, dar încă și mai scandaloasă pentru că numărul de zerouri după virgulă era într-atât de mare încât mai degrabă ar fi fost justificată o reportare a rezultatului și repartizarea câștigului la capitolul „alte rezerve”.

Dividendul este și acum redus, încât abia cel mai mare acționar, statul român prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, cu o deținere de 59,62% din titluri, ar urma să încaseze aproape 680.000 de lei, nesemnificativ raportat la veniturile și cheltuielile bugetare ale țării.

În vara anului trecut, acțiunile companiei au explodat cu peste 100% în contextul în care un fond de private equity, Amerocap, apropiat de interesele fostului secretar al Energiei Spencer Abraham, a prezentat intenția pentru o ofertă de preluare a controlului terminalului petrolier din portul Constanța prin GPS Group, firmă specializată în operațiuni de acest tip. La sfârșitul anului trecut, americanii denunțau într-un mesaj către piață transmis prin intermediul Profit.ro absența unui răspuns serios din partea statului român, însă nu au retras oferta din piață, ceea ce a menținut sus cotația.

viewscnt
Afla mai multe despre
oil terminal
bvb
bursa
ministerul energiei
amerocap