Acțiunile bancare salvează parțial lichiditatea, dar trag și indicii în teritoriu negativ. Interes ridicat pentru piața certificatelor

Acțiunile bancare salvează parțial lichiditatea, dar trag și indicii în teritoriu negativ. Interes ridicat pentru piața certificatelor

Sursa foto: Eric Flamant | Dreamstime.com

scris 29 apr 2022

Bursa încheie o săptămână caracterizată de volume foarte mici.

La revenirea după mini-vacanța de Paști, investitorii au avut o secvență de 4 zile în care au fost aglomerate foarte multe adunări generale ale acționarilor. Activitatea de trading a fost redusă, ultima sesiune a săptămânii fiind exact în această notă, în care rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 32,46 milioane lei (6,56 milioane euro).

Acesta a fost asigurat în proporție de peste o treime de acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 1,24%, până la prețul de 2,3800 lei/acțiune, pe transferuri de 9,95 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au corectat cu 1,17%, până la prețul de 16,90 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,40 milioane lei.

Alumil Rom Industry acordă din nou dividende generoase CITEȘTE ȘI Alumil Rom Industry acordă din nou dividende generoase

Investitorii au ales să realizeze marcări de profit după AGA de la cele 2 instituții de credit unde au fost votate repartizările de câștiguri aferente anului 2021, respectiv dividende de 800 milioane lei și majorare de capital cu acțiuni gratuite în cazul Băncii Transilvania și un dividend cu randament net de 7% în cazul BRD. La același segment bancar, titlurile grupului austriac Erste (EBS) au coborât cu 3,31%, pe o lichiditate depășind cu puțin echivalentul milionului de lei.

Sunt mișcări ce au influențat traiectoria general negativă a pieței: -0,37% pentru indicele compozit BET-XT, -01,9% pentru indicele financiar BET-FI, care aînchis la nivelul de 50.265,31 puncte, -0,17% pentru indicele energetic BET-NG și -0,37% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.723,23 de puncte se găsește în zona mediilor mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) și de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Acțiunile bancare salvează parțial lichiditatea, dar trag și indicii în teritoriu negativ. Interes ridicat pentru piața certificatelor

Pe contrasens față direcția pieței, titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,4800 lei/acțiune, pe a 3-a activitate a zilei, de 4,43 milioane lei, și titlurile Digi Communications (DIGI) au urcat cu 1,47%, până la prețul de 41,70 lei/acțiune, pe tranzacții cu 1,79 milioane lei.

Reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit pe 3 acțiuni, cu direcții și parametrii de oscilații diferiți: -0,55%, până la prețul de 45,00 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), -3,09%, până la prețul de 20,40 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M), și +0,49%, până la prețul de 2,0600 lei/acțiune, pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP).

Apatia față de piața locală a fost compansată parțial de volumele de 9,31 milioane lei (1,88 milioane euro) realizate în piața certificatelor, unde investitorii au reacționat la oscilațiile puternice de la New York Stock Exchange luând poziții pe instrumentele de tip turbo având activ suport indicele Dow Jones Average Industrial emise de BRK Financial Group.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
medlife