Acțiunile Băncii Transilvania dau tonul deprecierilor. Bursa – la a 6-a sesiune negativă consecutivă

Acțiunile Băncii Transilvania dau tonul deprecierilor. Bursa – la a 6-a sesiune negativă consecutivă

Sursa foto> Yurii Tymchuk / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 feb 2021

Aproape jumătate din activitatea de tranzacționare de la BVB a fost asigurată de transferurile cu titluri Banca Transilvania, acestea fiind și cele care au tras în jos principalii indici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bursa americană a început ședința de la New York pe tendința corectivă care a marcat ultimele zile, însă către jumătatea orarului de tranzacționare, investitorii au revenit la cumpărare împingând în sus cotațiile. Piața românească de acțiuni nu a apucat să se cupleze la acest raliu, astfel încât bifează o nouă ședință de corecții, după o ratare de atacare a maximului istoric din 2007, acum 2 săptămâni.

Credibilitatea tendinței de retragere este dată de cea mai lichidă acțiune a pieței. Cu o zi înaintea raportării financiare anuale preliminare, investitorii s-au activat la vânzare pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), transferurile însumând 20,09 milioane lei pe acest emitent reprezentând nu mai puțin de 47,53% din rulajul de 42,27 milioane lei (8,67 milioane euro) al pieței de acțiuni. Cotația a suferit un recul de 1,81%, până la prețul de 2,1750 lei/acțiune.

VIDEO&FOTO - Bursa vine cu o nouă „jucărie” - aduce o nouă platformă tehnologică de vizualizare a pieței în timp real. Grafice interactive, date privind cotațiile în adâncime, alerte de prețuri și portofolii virtuale CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO - Bursa vine cu o nouă „jucărie” - aduce o nouă platformă tehnologică de vizualizare a pieței în timp real. Grafice interactive, date privind cotațiile în adâncime, alerte de prețuri și portofolii virtuale

Tot pe segmentukl bancar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 0,97%, p\n[ la prețul de 14,30 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,45 milioane lei, și titlurile grupului austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, au urcat cu 1,95%, pe o activitate de 1,11 milioane lei.

Tot în tendința generală a pieței a fost corecția de 1,79%, până la prețul de 22,00 lei/acțiune, a titlurilor Nuclearelectrica (SNN) ce au adunat schimburi de 1,68 milioane lei. În ansamblu, tendința de depreciere a fost moderată: -0,43% pentru indicele compozit BET Plus, -0,11% pentru indicele energetic BET-NG, -0,42% pentru indicele reprezentativ BET care a închis la nivelul de 10.188,98 puncte. Din punctul de vedere tehnic, impulsul, corectiv este puternic, susținut de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), însă piața a intrat într-o zonă unde de regulă urmează o perioadă de oscilații neconcludente, respectiv o blocare a cotației între mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci de 21 de zile (EMA21) și, respectiv 55 de zile (EMA55).

Acțiunile Băncii Transilvania dau tonul deprecierilor. Bursa – la a 6-a sesiune negativă consecutivă

Pe contrasens față de mișcarea principală, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au avut un salt de 9,20%, până la prețul de 0,9500 lei/acțiune, pe a 2-a valoare de tranzacționare a zilei, de 2,56 milioane lei, ceea ce a favorizat și o creștere de 2,45% a indicelui financiar BET-FI care s-a stabilizat la nivelul de 46.606,53 puncte. Cel mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP), a staționat la prețul de 1,5650 lei/acțiune, pe transferuri de 1,53 milioane lei.

Pentru a 3-a oară de la jumătatea lunii, titlurile BRK Financial Group (BRK) au avuit un salt în limita plafonului de 15% admis de sistemul pieței pentru emitenții de la această categorie. Cotația a închis la prețul de 0,1520 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,47 milioane lei.

Scăderea veniturilor din tranzitul internațional a redus profitul Transgaz cu 34% în 2020 CITEȘTE ȘI Scăderea veniturilor din tranzitul internațional a redus profitul Transgaz cu 34% în 2020

Pe piața AeRO, cel mai ridicat rulaj, de 1,51 milioane lei, s/a realiyat pe titlurile Norofert (NRF) care s-au corectat agresiv, cu 5,63%, până la prețul de 26,80 milioane lei, după raportarea financiară care a indicat o dublare a business-ului și o majorare cu peste o treime a profitului net. Chiar și la noua cotație, compania are o capitalizare bursieră de 215,04 milioane lei (44,12 milioane euro), valoare de aproape 9 ori mai mare decât afacerile de 24,34 milioane lei, de 19 de ori câștigul pretaxare EBITDA de 11,4 milioane lei, 34 de ori câștigul net de 6,26 milioane lei și de peste 5 ori cât activele emitentului de 41,36 milioane lei de la sfârșitul anului trecut.

Pe segmentul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,41%, până la prețul de 0,3710 lei/acțiune, pe transferuri de 2,24 milioane lei, iar reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Impact Developer & Contractor (IMP), care au avut un declin de 3,36%, până la prețul de 1,27 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
norofert
nuclearelectrica