Acțiunile Eli Lilly și Novo Nordisk, considerate acțiuni cu potențial de creștere, pe fondul succesului medicamentelor lor de slăbit

Acțiunile Eli Lilly și Novo Nordisk, considerate acțiuni cu potențial de creștere, pe fondul succesului medicamentelor lor de slăbit
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 feb 2024

Succesul obținut de compania americană Eli Lilly și Novo Nordisk din Danemarca cu medicamentele lor pentru slăbit, a dus la creșterea acțiunilor lor la niveluri record, punându-le la egalitate cu unele acțiuni ale companiilor tehnologice cu creștere mare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii persoane fizice și instituționali deopotrivă au cumpărat masiv acțiuni la cele două companii în ultimul an, deoarece au pariat pe cererea explozivă pentru medicamentele pentru obezitate ale companiilor, numite agoniști GLP-1, pe o piață despre care unii analiști se așteaptă că ar putea atinge 100 de miliarde de dolari, scrie News.ro.

Acțiunile ambelor companii se tranzacționează aproape de maxime record, multiplii lor de evaluare fiind o primă semnificativă față de alte companii din domeniul sănătății și aproape egali cu cei ai companiilor de tehnologieide vârf.

Acțiunile Lilly se tranzacționează de 56,17 ori mai mult decât estimările de câștig pentru următoarele 12 luni, în timp ce Novo are un multiplu preț-câștig (PE) de 35,84, conform datelor LSEG.

Sectorul de sănătate din indicele S&P 500 are un multiplu PE de 18,7, conform LSEG Datastream.

Acțiunile celei mai mari burse americane pentru criptomonede cresc puternic, după primul profit din ultimii 2 ani CITEȘTE ȘI Acțiunile celei mai mari burse americane pentru criptomonede cresc puternic, după primul profit din ultimii 2 ani

Între timp, acțiunile populare de creștere - Tesla și Nvidia – se tranzacționează la un multiplu PE de 57,78 și, respectiv, 33,89.

”Credem că Eli Lilly și Novo Nordisk sunt denumite în mod corespunzător acțiuni de creștere, chiar dacă locuiesc în spațiul farmaceutic cu capital mare, care este de obicei o casă pentru acțiuni de valoare”, a declarat Jason Benowitz, manager senior de portofoliu la CI Roosevelt.

Eli Lilly a depășit luna trecută valoarea de piață a producătorului de automobile electrice Tesla, devenind a noua cea mai mare companie listată în SUA.

Anul trecut, Novo a depășit pentru scurt timp gigantul francez al produselor de lux LVMH, ca cea mai valoroasă companie europeană.

Eli Lilly, care produce medicamentele GLP-1 Mounjaro și Zepbound, are o valoare de piață de circa 719 miliarde de dolari.

Ascendia obține un profit net de 1 milion de lei în 2023, scădere drastică față de exercițiul predent CITEȘTE ȘI Ascendia obține un profit net de 1 milion de lei în 2023, scădere drastică față de exercițiul predent

Novo Nordisk, producătorul medicamentului de succes pentru obezitate Wegovy și al tratamentului pentru diabet Ozempic, are o capitalizare de piață de aproximativ 550 de miliarde de dolari, inclusiv acțiuni necotate, conform datelor LSEG.

Veniturile Lilly vor crește cu 76% în următorii trei ani, până la 60,39 miliarde de dolari, în timp ce cele ale lui Novo vor crește cu 68%, până la 390 de milioane de coroane daneze pentru aceeași perioadă, potrivit datelor LSEG.

Într-adevăr, analiștii de pe Wall Street se așteaptă, în medie, ca valoarea de piață a Eli Lilly să crească cu 7,4% în următoarele 12 luni, în timp ce evaluarea Novo este probabil să scadă cu 3%.

Sel Hardy, de la CFRA Research, consideră că diversificarea Lilly, datorită unui val de achiziții recente, investițiile sale în cercetare și dezvoltare și creșterea vânzărilor de medicamente pentru cancer reprezintă un avantaj.

”Din 2023, asistăm la un mare interes al investitorilor  persoane fizice pentru acțiunile determinate de boom-ul GLP-1. Dar nu credem că Lilly este doar o poveste GLP-1”, a spus ea.

Tranzacție specială cu 5% din acțiunile Lion Capital CITEȘTE ȘI Tranzacție specială cu 5% din acțiunile Lion Capital

Creșterea puternică a prețurilor acțiunilor acestor companii se bazează pe succesul medicamentelor pentru slăbire și pe capacitatea companiilor de a-și crește restul portofoliului, deși ar putea să încetinească dacă vânzările companiilor dezamăgesc.

”Ca și în cazul oricărui medicament nou de succes, este întotdeauna dificil să estimăm în mod corespunzător care va fi piața totală adresabilă în următorii ani”, a declarat Art Hogan, strateg șef de piață la B. Riley Wealth, din New York.

Riscurile pentru recenta creștere includ ”costurile în spirală pentru extinderea capacității de producție și orice indiciu că prețurile produselor ar putea scădea brusc”, a declarat Dan Coatsworth, analist de investiții la AJ Bell.

viewscnt
Afla mai multe despre
eli lilly
novo nordisk