Tranzacții sporite cu titluri de stat la bursă

Tranzacții sporite cu titluri de stat la bursă

Sursa foto: Cecile Ducrot | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 feb 2024

Într-o zi cu lichiditate mai slabă pe segmentul acțiuni, lichiditatea de la BVB a fost parțial salvată de piața de obligațiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursele europene au închis săptămâna de tranzacționare cu o sesiune pozitivă, în care indicele DAX40 din germania s-a apropiat de un nou maxim istoric de 17.200 de puncte. Este contextul care a permis și la BVB conturarea unei ședințe "verzi".

Tonul a fost imprimat chiar de cea mai lichidă acțiune, cu transferuri de 9,29 milioane lei, cea a Băncii Transilvania (TLV), și care a crescut cu 1,20%, până la prețul de 25,30 lei/acțiune, ce conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 20,20 miliarde lei (4,06 miliarde euro).

ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor a reușit să blocheze vânzarea deținerilor Fondului Proprietatea la Aeroporturi București, Portul Constanța și Salrom, nu și pe cea la Engie, deja semnată. Declarația ministrului pentru Profit.ro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor a reușit să blocheze vânzarea deținerilor Fondului Proprietatea la Aeroporturi București, Portul Constanța și Salrom, nu și pe cea la Engie, deja semnată. Declarația ministrului pentru Profit.ro

A fost și mișcarea cea mai puternică dini top 10 tranzacționare și care a avut forța de a imprima direcția întregii piețe, așa cum aceasta s-a prezentat în tabloul indiiclor:+0,38% pentru indicele compozit BET-XT, +0,57% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 57.261,08 de pucnte, +0,25% pentru indicele energetic BET-NG și +0,39% pentru indicele reprezentativ BET care, la nivelul de 15.718,39 de puncte este marginal sub maximul istoric atins în acerste zile.

Tranzacții sporite cu titluri de stat la bursă

Tot în nota favorabilă a sesiunii, titlurile Hidroelectrica (H2O) au avansat cu 0,65%, până la prețul de 123,80 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 4,17 milioane lei, și titlurile Romgaz (SNG) au câștigat 0,38%, până la prețul de 53,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,02 milioane lei.

Titlurile celuilalt producător de gaze naturale, OMV Petrom (SNP), au staționat la prețul de 0,5900 lei/acțiune, pe a 4-a activitate a zilei, de 2,77 milioane lei. Tranzacții doar cu câteva mii de lei sub acest reper am mai consemnat pe titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) care au urcat cu 0,33%, până la prețul de 18,26 lei/acțiune și titlurile Transport Trade Services (TTS) care s-au retras cu 0,68%, până la prețul de 29,00 lei/acțiune.

EXCLUSIV Nouă mișcare importantă pregătită pe bursă, după Hidroelectrica. Premier Energy tatonează piața pentru o listare, avizată de 2 ani. Primele demersuri pe lângă potențialii investitori CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nouă mișcare importantă pregătită pe bursă, după Hidroelectrica. Premier Energy tatonează piața pentru o listare, avizată de 2 ani. Primele demersuri pe lângă potențialii investitori

În rest, într-o ședință cu un rulaj de 39,73 milioane lei (7,98 milioane euro) al pieței de acțiuni, reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit de 5 simboluri, acestea având închideri divergente: +1,01%, până la prețul de 12,00 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), -0,22%, până la prețul de 46,10 lei/acțiune, pentru titlurile Digi Communications (DIGI), +1,10% pentru titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), -0,19%, până la prețul de 0,5220 lei/acțiune, pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP) și +0,31%, până la prețul de 48,80 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN).

Totuși, povestea zilei s-a consumat în piața de obligațiuni cu o lichiditate în echivalent 15,58 milioane lei (3,13 milioane euro), asigurată în proporție covârșitoare de transferurile în valoare de 14,04 milioane lei cu titlurile de stat destinate populației denominate în euro și având scadența în decembrie 2025 (R2512AE).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
romgaz
omv petrom
hidroelectrica
bvb
bursa
tts
electrica