Acțiunile europene ar putea pierde până la 25% pe termen scurt în cazul unui Brexit - studiu

Acțiunile europene ar putea pierde până la 25% pe termen scurt în cazul unui Brexit - studiu
scris 10 iun 2016

Acțiunile europene ar putea înregistra corecții de până la 25% în perioada imediat următoare unui eventual Brexit, potrivit unui test de stres realizat de firma de analiză de risc Axioma.  

Piețele de capital au rămas relativ calme în perioada premergătoare referendumului care va decide viitorul Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene, în condițiile în care majoritatea analiștilor consideră că britanicii nu vor vota în favoarea unui Brexit, însă o eventuală desprindere a țării de blocul comunitar va genera o volatilitate crescută pe termen scurt.

“Există presupunerea în piețe că Brexit-ul nu va avea loc. Dacă totuși se va întâmpla, nimeni nu este pe deplin pregătit. Anticipăm mișcări importante ale piețelor de capital“, a spus pentru Bloomberg Philip Jacob, unul dintre autorii studiului publicat vineri de Axioma.

Pentru a simula impactul potențial al unui Brexit, compania a analizat reacțiile piețelor în cazul unor evenimente anterioare comparabile, inclusiv criza datoriilor din zona euro și referendumul pentru independența Scoției din 2014.

UBS: O ieșire a Marii Britanii din UE ar conduce la un declin de 10% al Bursei de la Londra CITEȘTE ȘI UBS: O ieșire a Marii Britanii din UE ar conduce la un declin de 10% al Bursei de la Londra

Portofoliul vizat de scenariul de stres este format în proporție de 54% din obligațiuni (49% obligațiuni denominate în euro și 5% în lire sterline), 41% din acțiuni, iar diferența de 5% din plasamente în instrumente alternative.

Acțiunile listate la Londra (FTSE350) ar înregistra corecții de până la 25% într-un orizont de până la 3 luni de la un eventual Brexit, indicele DAX al bursei de la Frankfurt s-ar deprecia cu până la 24%, în timp ce CAC40 (Paris) ar scădea cu 21%, potrivit scenariului. Totodată, acțiunile de pe Wall Street ar putea pierde până la 16% din valoare pe termen scurt.

În ceea ce privește piețele valutare, acestea ar putea consemna corecții între 1% și 4%, în timp ce șocul asupra piețelor de obligațiuni a fost estimat la 50 puncte de bază, arată analiza Axioma.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
brexit
depreciere
scenariu stres
axioma