Acțiunile europene au închis în scădere ușoară. Prețul minereului de fier a înregistrat cea mai mare creștere zilnică din istorie

Acțiunile europene au închis în scădere ușoară. Prețul minereului de fier a înregistrat cea mai mare creștere zilnică din istorie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 7 mar 2016

Acțiunile europene au închis în scădere luni, după un avans de peste 3% săptămâna trecută, evoluția fiind influențată și de datele slabe privind sectorul manufacturier din Germania, transmite MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 0,25%, după o creștere de 3,1% săptămâna trecută. Indicele FTSE 100, al bursei de la Londra, a coborât cu 0,27%, DAX 30 (Frankfurt) cu 0,46%, iar CAC 40 (Paris) cu 0,32%.

Potrivit datelor publicate luni de autoritățile germane, comenzile din sectorul manufacturier au coborât ușor luna trecută, scăderea fiind însă sub așteptările analiștilor.

Acțiunile grupului francez de utilități EDF (Électricité de France) au scăzut cu 6,7%, în urma demisiei directorului financiar. Thomas Piquemal și-a prezentat luni demisia din postul de director financiar al EDF, din cauza unor neînțelegeri cu conducerea pe marginea unui proiect privind construcția de reactoare nucleare în Marea Britanie. Potrivit lui Piquemal, proiectul din Marea Britanie, estimat la 18 miliarde de lire sterline, ar putea afecta stabilitatea financiară a EDF.

Pe de altă parte, prețul minereului de fier a crescut cu 20%, cea mai mare creștere zilnică înregistrată vreodată, pe fondul așteptărilor privind adoptarea unor noi măsuri de stimulare în China. Eforturile autorităților chineze de a impulsiona creșterea economică ar putea duce la majorarea cererii pentru minereul de fier.

“Minereul de aur și piața oțelului au devenit iraționale – s-au îndepărtat de fundamente și sunt puternic influențate de sentiment. Investitorii se așteaptă ca relaxarea monetară în China să crească cererea de oțel”, a spus Zhao Chaoyue, analist la China Merchants Futures.

China este responsabilă pentru jumătate din producția mondială de oțel, dar se confruntă în prezent cu supraproducția. Luna aceasta, autoritățile chineze au anunțat că circa 1,8 milioane de angajați din industria oțelului și a cărbunelui riscă să fie concediați, ca parte a eforturilor de reducere a supracapacității sale industriale.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
minereu fier
otel
actiuni
stoxx europe 600