Acțiunile Fondul Proprietatea sar cu 4% într-o sesiune cu volume bune la BVB

Acțiunile Fondul Proprietatea sar cu 4% într-o sesiune cu volume bune la BVB

Sursa foto: Marcus Miranda | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 mar 2024

Indicele BET s-a retras ușor din maximul istoric, însă indicele financiar BET-FI a câștigat peste 2% impulsionatINvestments A de acțiunile FP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursele mari ale lumii traversează o perioadă de creșteri furibunde, confirmată și de sesiunea de joi în care indicele de tehnologie Nasdaq100 de la New York se apreciată cu un procent și jumătate. În Europa, indicele DAX din Germaia a atins noi maxime depășind confortabil nivelul de 17.800 de puncte.

Totuși, chiar și în acest climat favorabil, investitorii activi la BVB au ezitat să împingă decisiv în sus cotațiile. Rezultatul a fost o sesiune în care indicele reprezentativ BET s-a retras cu un marginal 0,07%, până la nivelul de 16.228,56 de puncte care este a 2-a valoare din istoria bursei românești.

Acțiunile Fondul Proprietatea sar cu 4% într-o sesiune cu volume bune la BVB

Este o închidere negativă adusă în principal de acțiunile producătorilor de energie care au adus și un declin de 0,435 a indicelui sectorial BET-NG: -0,97%, până la prețul de 50,80 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG) ce au cumulat transferuri de 11,81 milioane lei, -0,78%, până la prețul de 129,00 lei/acțiune, pentru titlurile Hidroelectrica (H2O) care au adunat tranzacții de 4,97 milioane lei, și -0,08%, până la prețul de 0,6295 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP) ce au întrunit o activitate de 4,01 milioane lei.

Toți ochii pe inteligența artificială: Supermicro, creștere de aproape 300%. „Toată lumea se uită după ceva care arată și miroase ca Nvidia” CITEȘTE ȘI Toți ochii pe inteligența artificială: Supermicro, creștere de aproape 300%. „Toată lumea se uită după ceva care arată și miroase ca Nvidia”

Dincolo de aceeastă ezitare, lichiditatea a fost bună. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 83,77 milioane lei (16,85 milioane euro), cu ajutorul unei operațiuni de piață în valoare de 21,42 milioane lei, derulată la un preț cu 23,80 lei/acțiune peste referință, pentru 0,29% din acțiunile Chimcomplex Borzești (CRC). Președintele și acțioanrul majoritar Ștefan Vuza denunța în raportarea anuală trimestrială șocul din industria chimică europeană.

Spre deosebire de relativa stagnare a pieței, indicele fondurilor alternative de investiții BET-FI a urcat cu 2,22%, până la nivelul de 57.584,86 de puncte, tras în sus de saltul de 4,07% a titlurilor Fondul Proprietatea (FP) ce au închis la prețul de 0,4860 lei/acțiune, o ședință în care au adunat volume echivalente cu 4,19 milioane lei.

Familia Crăciunescu din Râmnicu-Vâlcea – cumpărător în tranzacția de 50 milioane lei în care Infinity Capital a vândut participația la Univers CITEȘTE ȘI Familia Crăciunescu din Râmnicu-Vâlcea – cumpărător în tranzacția de 50 milioane lei în care Infinity Capital a vândut participația la Univers

La același capitol financiar, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 26,90 lei/acțiune și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avansat cu 0,71%, până al prețul de 19,94 lei/acțiune, ambele simboluri bancare cumulând schimburi apropiate de reperul de 7,70 milioane lei.

Pe transferuri de 10,33 milioane lei, titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 0,33%, până la prețul de 12,24 lei/acțiune, în timp ce titlurile Transport Trade Services (TTS) au stagnat la prețul de 27,80 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,80 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
hidroelectrica