Acțiunile OMV Petrom atenuează declinul bursei

Acțiunile OMV Petrom atenuează declinul bursei

Sursa foto: Andreistanescu | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 mar 2023

Tendința a fost negativă pentru majoritatea acțiunilor de la BVB, însă un salt al titlurilor OMV Petrom a fost o contrapondere ce a prevenit o depreciere mai consistentă la nivelul indicilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursele dezvoltate au avut un parcurs divergent, cu indicii americani în teritoriu negativ în fața perspectivei unei mențineri pentru o perioadă mai elongate a dobânzilor la niveluri ridicate, enunțată chiar de președintele Rezervei Federale Americane și cu indicele DAX40 din Germania „încăpățânându-se” să păstreze reduta câștigată peste reperul de 15.600 de puncte, unde câștigul de la începutul anului este de aproape 20%.

În acest climat, și piața românească de capital ezită să găsească o direcție, chiar și după consumarea raportărilor financiare anuale preliminare. Atingerea unor maxime a ultimelor 6 luni în prima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni de la BVB nu a fost urmată de apetit la cumpărare. Dimpotrivă, piața este la a 2-a sesiune consecutivă de deprecieri.

Iproeb Bistrița, o vedetă a pieței Rasdaq acum 15 ani, obține în 2022 un profit net apropiat de câștigurile agregate din cei 7 ani anteriori CITEȘTE ȘI Iproeb Bistrița, o vedetă a pieței Rasdaq acum 15 ani, obține în 2022 un profit net apropiat de câștigurile agregate din cei 7 ani anteriori

Tabloul indicilor este „roșu” pe linie: -0,27% pentru indicele compozit BET-XT, -0,17% pentru indicele financiar BET-FI care sa închis la nivelul de 50.720,35 de puncte, -1,06% pentru indicele energetic BET-NG și -0,17% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.411,10 de puncte, suferă o respingere după încercarea de evadare în partea superioară a unei formațiuni de triunghi ascendent conturată în lunile precedente.

Acțiunile OMV Petrom atenuează declinul bursei

Ședința ar fi arătat un declin chiar mai adânc fără saltul de 2,69%, până la prețul de 0,4970 lei/acțiune, al titlurilor OMV Petrom (SNP), care au adunat și cele mai mari schimburi ale zilei, în valoare de 9,74 milioane lei. Activarea la cumpărare a investitorilor care au împins în sus cotația a fost după ra 15.00.

Tot într-o notă pozitivă au fost și titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au avansat cu 0,31%, până la prețul de 19,28 lei/acțiune, pe o activitate de 5,53 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent am consemnat și singurul transfer special din piața deal, în valoare de 2,60 milioane lei și realizat, de asemenea, peste nivelul de referință al sesiunii precedente.

Vrancart își triplează profitul CITEȘTE ȘI Vrancart își triplează profitul

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a coborât cu 0,31%, până la prețul de 12,96 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,45 milioane lei. Este o alunecare în nota specifică a unei pieței cu ordine slabe de cumpărare. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 34,73 milioane lei (7,06 milioane euro).

Pe o serie de acțiuni din sectorul de energie vânzările au fost chiar ceva mai agresive, cu presiune mare pe cotații: -2,98%, până la prețul de 40,70 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au adunat tranzacții de 3,70 milioane lei, -1,75%, până la prețul de 47,60 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au cumulat schimburi de 1,13 milioane lei, și -8,49%, până la prețul de 8,51 lei/acțiune pentru titlurile Electrica (EL), ce au însumat transferuri de 2,64 milioane lei.

În ultimul caz, prăbușirea cotației a survenit chiar în ziua publicării convocatorului pentru AGA de bilanț unde este propus un dividend brut de 0,1178 lei/acțiune, dar și a unui raport privind situațiile financiare. Acesta a fost ca o revelație pentru investitori că profitul raportat pentru anul 2022 a fost doar „pe hârtie”, în contextul înregistrării unor venituri neîncasate de 989 milioane lei. Această abordare bilanțieră a fost semnalată de Profit.ro încă de la raportarea la 9 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
romgaz
nuclearelectrica
electrica