Șantierul Naval Orșova încheie anul 2022 pe pierdere. Are însă comenzi din nordul Europei și în decembrie a semnat un contract pentru o livrare internă

Șantierul Naval Orșova încheie anul 2022 pe pierdere. Are însă comenzi din nordul Europei și în decembrie a semnat un contract pentru o livrare internă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 mar 2023

Societate din portofoliul Transilvania Investments, Șantierul Naval Orșova și-a adâncit pierderile și are datorii duble față de sfârșitul anului 2021. Societatea ar urma însă să-și amelioreze veniturile pe măsură ce își onorează contractele cu firme din Olanda și Germania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șantierul Naval Orșova (SNO) raportează pentru anul trecut o scădere cu 21,91% a veniturilor totale operaționale, la 58,31 milioane lei, de la 74,67 milioane lei în 2021. În același interval, cheltuielile totale operaționale s-au diminuat cu 15,44%, la 63,13 milioane lei, de la 74,66 milioane lei.

Astfel, societatea a trecut pe o pierdere de 5,15 milioane lei față de profitul net de 2,88 milioane lei din 2021. La 9 luni, rezultatul negativ era de 2,32 milioane lei. Totuși, cum a anunțat Profit.ro, compania are asigurate contracte ce îi pot ameliora drastic performanțele în următoarele trimestre.

Biofarm – afaceri și profit net în creștere CITEȘTE ȘI Biofarm – afaceri și profit net în creștere

Astfel, în ianuarie 2022, Șantierul Naval Orșova, a încheiat un contract în valoare de 4,33 milioane de euro pentru construcția de nave fluviale. Beneficiarul este firma germană GEFO Gesellschaft fur Oeltransporte mbH, iar termenele de livrare erau pentru 30 septembrie 2022 și, respectiv 30 noiembrie 2022.

De asemenea, în februarie 2022, compania, pe al cărei șantier în septembrie s-a produs o explozie urmare a unor acumulări de gaze, a semnat un contract în valoare de 6,33 milioane euro pentru construcția și livrarea de nave fluviale. Beneficiar este compania olandeză Gebr.De Jonge Shipbuilding Services, iar termenele de livrare sunt pentru lunile aprilie și, respectiv, iulie ale acestui an. Societatea a încasat un avans, restul de plată fiind la părăsirea Orșovei de către respectivele ambarcațiuni. În ianuarie 2022, compania a raportat un contract de 4,06 milioane euro semnat cu firma olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding, partener și în alte comenzi.

Farmaceutica Remedia își reduce profitul net cu o cincime CITEȘTE ȘI Farmaceutica Remedia își reduce profitul net cu o cincime

În decembrie, compania a anunțat și o comandă internă, respectiv un contract de 1,55 milioane lei cu firma Black Sea Offshore Centre pentru construcția și livrarea unui vas fluvial de tip navă tehnică ponton nepropulsată. Termenul de livrare este pentru luna aprilie a acestui an.

La data de 31 decembrie 2022, activele totale ale companiei erau de 105,92 milioane lei, cu 2,24% mai mari decât de cele de 103,60 milioane lei de la sfârșitul anului 2021. În aceeași perioadă, datoriile totale s-au dublat la 27,93 milioane lei, de la 14,84 milioane lei.

Șantierul Naval Orșova, companie controlată de fonduri alternative de investiții (cea mai mare deținere, marginal sub 50%, o are Transilvania Investments (TRANSI), este listată la cota Bursei de Valori București, unde la ulrimul preț de închidere, de 5,15 lei/acțiune, are o capitalizare de piață de 58,83 milioane lei (11,96 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
santierul naval orsova
transilvania investments
bvb
bursa