Sume recuperabile de la Ministerul Energiei de peste 2 miliarde lei duc Electrica pe profit

Sume recuperabile de la Ministerul Energiei de peste 2 miliarde lei duc Electrica pe profit
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 nov 2022

Electrica afișează la 9 luni un câștig pretaxare EBITDA de 1,10 miliarde lei, după o etapă de pierderi în care compania a fost afectată de bulversările din sectorul energetic.

Investitorii care au deschis raportarea trimestrială a Electrica (EL) trebuie să parcurgă zeci de pagini pentru a ajunge în bilanțul propriu-zis. Pur și simplu, la evenimente de raportat compania a avut de înșirat o mulțime de reglementări și ordonanțe de urgență, reflectare a haosului de pe segmentul energetic reclamat de conducere și la AGA din primăvară.

Urmărește-ne și pe Google News

Compania trebuie să navigheze într-un cadru dat peste cap mai întâi de suspendările de plăți ale stării de urgență și de alertă, dar și de explozia prețurilor la energie care a dus toate câștigurile la producători în detrimentul celorlalte companii de pe lanțul de distribuție.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
AAGES își majorează substanțial profitul net la 9 luni. Acțiunile sar la bursă CITEȘTE ȘI AAGES își majorează substanțial profitul net la 9 luni. Acțiunile sar la bursă

Totuși, Electrica vine cu prima raportare pozitivă din ultimele trimestre. Societatea afișează o majorare de 44,40% a veniturilor consolidate din primele 9 luni, la 7,24 miliarde lei, de la 5,02 miliarde lei în perioada similară a anului trecut. În mod particular este interesantă explozia de pe segmentul „alte venituri”, unde este prinsă suma de 2,19 miliarde lei față de doar 142,9 milioane lei în primele 3 trimestre din 2021.

„Variația este generată în principal de evoluția veniturilor, dar totodată și de evoluția altor venituri din exploatare”, spune compania în raportarea trimestrială. Acestea includ subvenții în valoare de 2,06 milioarde lei, valori de recuperat ca urmare a aplicării plafonării prețurilor la energie electrică, recunoscute de către filiala de furnizare. „Aceste subventii sunt recuperabile de la Ministerul Energiei, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale aprobat prin OUG nr. 118/2021”, adaugă emitentul.

Aerostar Bacău își majorează profitul net la 9 luni cu peste 50% CITEȘTE ȘI Aerostar Bacău își majorează profitul net la 9 luni cu peste 50%

Acesta este contextul în care Electrica raportează un profit net de 533,7 milioane lei, de peste 7 ori mai mare decât cel de 72,0 milioane lei înregistrat în exercițiul financiar precedent.

La data de 30 septembrie, Electrica avea active totale de 10,88 miliarde lei, cu 38,08% mai mari decât cele de 7,88 miliarde lei prinse în bilanț la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale au urcat cu 67,23%, la 4,90 miliarde lei, de la 2,93 miliarde lei.

Electrica este listată la cota Bursei de Valori București din vara anului 2014 și are ca principal acționar statul român, prin Ministerul Energiei, cel de la care are de încasat subvenția și care are o participație de 48,79% din capitalul social. Acțiunile companiei sunt pe un puternic trend descendent și la ultimul preț de 7,10 lei/acțiune are o capitalizare bursieră de 2,46 miliarde lei (501,51 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
bvb
ministerul energiei
bursa