Acțiunile Romgaz forțează noi maxime ex-dividend. Cele mai importante evoluții la bursă

Acțiunile Romgaz forțează noi maxime ex-dividend. Cele mai importante evoluții la bursă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 iul 2017

După corecția consistentă din iunie și trecerea datei ex-dividend, titlurile Romgaz au avut, pe primul rulaj al zilei de la BVB, o sesiune cu o creștere consistentă în continuarea mișcării de revenire.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele reprezentativ BET și-a urmat tendința de revenire de la începutul acestei luni, cu un nou avans de 0,68%, pentru o închidere la nivelul de 8.268,77 puncte, cu 5,71% sub maximul post-criză de 8.769,41 puncte consemnat în ultima zi de tranzacționare a lunii mai. În același timp, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,64%.

Mișcarea a fost favorizată de sesiunea „verde” europeană, cu aprecieri pe linie pentru bursele mature: +0,62% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,55% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,83% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,17% pentru indicele DAX de la Frankfurt. Prin contrast, închiderile au fost neconcludente la nivel regional, ceea ce cu atât mai mult scoate în evidență performanța de la BVB: +0,57% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,32% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,01% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

Fondul Proprietatea a dat în judecată directorii și membrii CA ENGIE Romania SA pentru semnarea unor contracte de consultanță nejustificate cu acționarul majoritar CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea a dat în judecată directorii și membrii CA ENGIE Romania SA pentru semnarea unor contracte de consultanță nejustificate cu acționarul majoritar

La București activitatea de tranzacționare a urcat față de sesiunile precedente, dar rămâne sub media ultimului trimestru, rulajul pieței de acțiuni fiind de 34,41 milioane lei (7,53 milioane euro).
Pe primul loc în clasamentul transferurilor, cu schimburi în valoare de 6,02 milioane lei în piața reglementată, s-au aflat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au crescut cu 2,37%, până la prețul de 28,10 lei/acțiune, un nou maxim ex-dividend. Comportamentul acțiunii a fost bun, după ce a atins în termeni reali, înainte de data de înregistrare pentru dividendele cumulate de 3,82 lei/acțiune, un minim intraday de 29,60 lei/acțiune în ziua în care ministrul Finanțelor Publice Ionuț Mișa a enunțat pentru prima oară cum ar arăta un plan de desființare a Pilonului II al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii, cel mai constant comparator de acțiuni pe piața noastră. Pe același emitent, astăzi, în piața deal, s-a realizat și singura tranzacție specială a zilei, de 2,34 milioane lei.

Interes pentru acțiunile bancare

Al 2-lea rulaj al zilei, de 5,23 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care s-au apreciat cu 0,71%, până la prețul de 14,20 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a urcat cu 0,87%, până la prețul de 2,9100 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 4,34 milioane lei.

Prin contrast, tot din sectorul financiar, titlurile Fondului Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,57%, până la prețul de 0,8700 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,45 milioane lei. Aceasta a tras în jos și indicele fondurilor închise de la BVB, singurul „pe roșu” azi, cu un declin de -0,09%, până la nivelul de 33.370,56 puncte.

Sectorul energetic performează pe o piață unde acțiunile Digi se izbesc de un zid

La polul opus, indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu un avans de 1,39%. Din componența sa, titlurile Transgaz au crescut cu 2,36%, până la prețul de 390,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,17 milioane lei. Compania a anunțat astăzi semnarea memorandumului privind coridorul vertical de gaze ce ar urma să lege sistemele de transport gaze naturale din România, Ungaria, Austria, Bulgaria și Grecia, a anunțat compania.

Dominată de știre este și acțiunea Electrica (EL). Aceasta a avut a 3-a sesiune consecutivă de creștere după sosirea informației cu privire la achiziția pentru 752 milioane lei a participațiilor deținute de Fondul Proprietatea la 4 subsidare ale sale. Cotația a urcat cu 1,69%, până la prețul de 14,42 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,86 milioane lei.

Chiar și în contextul unei zile preponderent pozitive, titlurile Digi Communications (DIGI) au coborât cu 0,50%, până la prețul de 39,80 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 2,66 milioane lei. Prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus emitentul la cota BVB în luna mai se dovedește a fi un prag de rezistență deosebit de robust, greu de trecut de aceste titluri în ultimele săptămâni.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
fondul proprietatea
banca transilvania
brd
romgaz
electrica
transgaz