Transgaz semnează actul de interconectare a sistemului de transport al gazelor cu 4 țări

Transgaz semnează actul de interconectare a sistemului de transport al gazelor cu 4 țări
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iul 2017

Compania de stat Transgaz, controlată de Ministerul Economiei, găzduiește miercuri o întâlnire cu reprezentanți ai operatorilor sistemelor de transport gaze naturale din Grecia (DESFA), Bulgaria (Bulgartransgaz), Ungaria (FGSZ) și ai ICGB, compania care dezvoltă interconectarea dintre Grecia și Bulgaria, în scopul semnării memorandumului privind coridorul vertical de gaze ce ar urma să lege sistemele de transport gaze naturale din România, Ungaria, Austria, Bulgaria și Grecia, a anunțat compania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Semnarea acestui memorandum este precedată de semnarea unei declarații comune de către miniștri ai Energiei din Ungaria, România, Bulgaria și Grecia și a unei declarații comune a operatorilor de transport. Acestea au fost adoptate în 9 septembrie 2016, cu ocazia reuniunii unui grup la nivel înalt pentru Conectivitatea Rețelelor de Gaze din Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), arată news.ro.

La evenimentul de miercuri vor fi prezente și reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului, precum și delegați ai Comisiei Europene (CE).

ANALIZĂ Furnizorii cer “controlul prețurilor” la electricitate. Este piața de energie electrică nefuncțională? CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Furnizorii cer “controlul prețurilor” la electricitate. Este piața de energie electrică nefuncțională?

”În calitate de observator, au fost invitați să participe și operatori ai sistemelor de transport gaze naturale din Serbia – SRBIJAGAS, Ucraina – UKRTRANSGAZ, Slovacia – EUSTREAM și din Republica Moldova – VESTMOLDTRANSGAZ. La ceremonie se așteaptă și participarea unor companii cu care Transgaz are relații de colaborare, printre care Exxon Mobil, OMV Petrom, Socar România, Black Sea Oil and Gas, Deloitte România”, se arată în comunicat.

Conceptul unui coridor vertical, care va permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspică spre Europa Centrală, s-a conturat la Bruxelles în 2014, în contextul obiectivelor Uniunii Europene (UE) de a diversifica rutele și sursele de aprovizionare ale statelor membre.

Transgaz este un monopol al transportului de gaze naturale din România, controlat de Ministerul Economiei, care deține 58,5% din acțiuni. Compania este listată la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de 4,9 miliarde lei (1,07 miliarde euro), la ultimul preț de închidere.

Compania a raportat anul trecut un profit net de 595,7 milioane lei (132,4 milioane euro), în creștere cu 22% față de anul precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
interconetare
energie