Acțiunile Romgaz forțează un nou maxim și valoarea de piață a companiei sare de 12 miliarde lei

Acțiunile Romgaz forțează un nou maxim și valoarea de piață a companiei sare de 12 miliarde lei

Sursa foto: Tijanap / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 aug 2017

Peste jumătate din activitatea de tranzacționare de astăzi de la BVB a fost asigurată de rulajul pe segmentul energetic. Cele mai multe transferuri, de 14,25 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Romgaz Mediaș, care au atins un nou maxim ex-dividend.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pentru a 2-a zi consecutivă bursa românească s-a apreciat, suflul fiind susținut din piețele externe. Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,40%, până la nivelul de 8.351,58 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,39%.

A fost un context favorabil, în piețele europene închiderile fiind pozitive pe linie: +0,94% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,86% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,87% pentru indicele CAC40 de la Paris și +1,35% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,42% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,41% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,16% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Noi companii de stat, scutite de obligația unui management corporativ. Senatorii au scutit deja TAROM, RA-APPS și alte companii neperformante CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noi companii de stat, scutite de obligația unui management corporativ. Senatorii au scutit deja TAROM, RA-APPS și alte companii neperformante

Chiar dacă la București dinamica indicilor a fost mai mică, în ansamblu, tabloul a fost la fel de bun ca în Europa dacă ar fi ponderat la volume. Acțiunile celui mai lichid emitent de astăzi, Romgaz Mediaș (SNG) – care a adunat tranzacții de 14,25 milioane lei, reprezentând 43,95% din rulajul de 32,42 milioane lei al pieței de acțiuni – au crescut cu 2,61%, până la prețul de 31,40 lei/acțiune. Este o recuperare aproape integrală la nivel nominal a corecției ex-dividend, iar în termeni reali, acțiunea s-a reîntors în zona unor maxime care conferă companiei o capitalizare bursieră de 12,10 miliarde lei (2,64 miliarde euro).

Acțiunile Romgaz forțează un nou maxim și valoarea de piață a companiei sare de 12 miliarde lei

Tot pe segmentul energetic de la BVB, al cărui indice sectorial BET-NG a urcat cu 0,70%, titlurile transportatorului de gaze naturale Transgaz Mediaș (TGN) au adunat transferuri în valoare de 1,74 milioane lei. Cotația a urcat cu 0,49%, până la un nou maxim ex-dividend, de 408,00 lei/acțiune.

Fondul Proprietatea, nemulțumiri față de acțiunile statului la Nuclearelectrica

Al 2-lea rulaj al zilei, de 7,32 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,23%, până la prețul de 0,8680 lei/acțiune. Astăzi, conducerea Fondului a denunțat demersul Ministerului Energiei de a schimba conducerea Consiliului de Supraveghere de la Nuclearelectrica (SNN), unde FP este cel mai important acționar minoritar. De asemenea, contractele de mandat pentru interimatele de 4 luni elimină o serie de obligații ale membrilor prevăzute de contractele anterioare. „În opinia Fondului, această situație sporeste în mod vizibil riscul unor potențiale practici de corupție și abuzive la Nuclearelectrica”, spune comunicatul Fondului remis astăzi redacției.

SIF-urile au avut o zi mai bună, ceea ce a facilitat o închidere cu 0,12% peste referința de ieri a indicelui financiar BET-FI, respectiv la nivelul de 34.996,03 puncte. Cel mai tranzacționat dintre acestea, cel al SIF Banat Crișana (SIF1), cu schimburi însumând 1,01 milioane lei, s-au apreciat cu 0,23%, până la prețul de 2,2050 lei/acțiune.

Interes sporit pentru titlurile de stat emise pentru populație

Într-o zi în care băncile au intrat în dezbaterea publică pe subiectul profiturilor obținute și declarate au cumulat transferuri sub media obișnuită a perioadei. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,82%, până la prețul de 2,4600 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,17 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), într-o sesiune în care au staționat pe referința de 14,00 lei/acțiune, au adunat un rulaj de aproximativ 375.000 de lei în piața reglementată și o ranzacție specială în piața deal în valoare de aproape 503.000 de lei.

Pe titlurile de stat, emisiunea Centenar pentru populație, cu scadența în anul 2018, am consemnat al 2-lea rulaj al ultimelor 6 luni, de aproximativ 430.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
bvb
bursa
fondul proprietatea
sif banat crisana
brd
banca transilvania