Aflate la periferia de peste 2 decenii, titlurile UCM Reșița au un raliu furibund, care a adus societatea la o valoare de peste 130 milioane lei. Încă de dimineața zile, în care AGA de la Hidroelectrica decide achiziția de active ale societății, acțiunile cu simbolul UCM au doborât și reperul unor tranzacții aproape jumătate de milion de lei. Compania, însă, este pe capitaluri negative.
Prezență neobișnuită în topul lichidității de la Bursa de Valori București. Titlurile UCM Reșița (UCM) sar cu 14,42%, pe transferuri neobișnuite pentru acest emitent, de aproape jumătate de milion de lei în numai prima oră de tranzacționare.
Este o mișcare ce s-a accelerat în contextul vânzării de către această societate a unor active către Hidroelectrica (H2O), în ziua în care Adunarea Generală Extraordionară Generală de la producătorul de energie hidro exprimă votul în această privință și constituirea unei uzini de construcții de mașini hidroenergetice pentru care alocă un capital de 119,65 milioane lei.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Ziua AGA aduce o nouă ședință în care titlurile UCM Reșița – aflate în derivă pe bursă încă dinainte de criza financiară a anului 2008 – își impun creșterea parabolică. În cazul în care cotația va rezista la nivelul actual, aceasta ar fi cea de-a 15-a sesiune consecutivă în care titlurile cu simbolul UCM sar în limita de 15% admisă de sistemul Bursei pentru o zi de tranzacționare pentru această categorie de emitenți.
Trendul de la cumpăna dintre ani a adus capitalizarea UCM Reșița la 130,82 milioane lei la deschiderea de azi de la BVB, de la 15,17 milioane lei, cât era la prețul de 0,1380 lei/acțiune la finalul zilei de 22 decembrie 2023.

În tranzacția de vânzare pentru 67,88 milioane lei a unor active către Hidroelectrica, suma reprezintă mai puțin de a 6-a parte din totalul datoriilor de 439,40 milioane lei prinse în bilanț la ultima raportare, aferentă trimestrului 3 al anului trecut.
Activele totale erau de 156,39 milioane lei, între acestea intrând active imobilizate de 55,16 milioane lei, din care o sumă ar trebui să fie parte a tranzacției cu Hidroelectrica. UCM Reșița avea, așadar, capitaluri proprii negative de 393,44 milioane lei, rezultat al pierderilor cronice multianuale.

Pentru a mai pune în context tranzacția cu producătorul hidro, suma pe care UCM ar urma să o obțină este de 2 ori mai mare decât cheltuielile la 9 luni, de 34,10 milioane lei, ale unei societăți cu pierdere de 4,90 milioane lei pentru același interval.
O mișcare similară, cu creșteri cosecutive de 15%, au mai avut și acțiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea la revenirea la tranzacționare (după 2 ani și jumătate) în octombrie 2015, însă ulterior a devenit aparent că a fost o mișcare de tip „corner the market” pentru o societate care în 2019 s-a delistat fără a mai aduce cash către acționari.