Aprecieri bursiere de 0,6% înaintea celor 2 zile de vacanță

Aprecieri bursiere de 0,6% înaintea celor 2 zile de vacanță

Clopoțelul nu va suna pentru 2 zile la BVB.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 nov 2016

Activitatea de tranzacționare de la BVB a depășit 5 milioane de euro, în condițiile în care investitorii au luat sau lichidat poziții înaintea celor 2 zile de pauză date de sărbătorile legale. Sesiunea bursieră a fost predominant „verde”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

2 zile de vacanță vin pentru Bursa de Valori București, prilejuite de Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României 1 decembrie. Acesta este contextul în care investitorii și-au redimensionat pozițiile pentru un răstimp în care în piețele financiare internaționale mai pot interveni momente de volatilitate.

Că s-au făcut rearanjări de portofolii transpare din existența a patru tranzacții speciale pe piața deal pe 4 emitenți, fiind destul de rar ca pe acest segment să se realizeze schimburi pe mai multe simboluri. Transferurile deal s-au ridicat la 3,18 milioane lei și s-au efectuat cu titluri Electrica (EL), OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) și Romgaz Mediaș (SNG).

Fondul Proprietatea, vampirul de lichiditate care ține jos volumele de la BVB. Broker: Ne ia tot!. Ce spune managerul FP pentru Profit.ro CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea, vampirul de lichiditate care ține jos volumele de la BVB. Broker: Ne ia tot!. Ce spune managerul FP pentru Profit.ro

În piața reglementată, tendința a fost de apreciere. Indicele BET, al titlurilor blue-chip, a urcat cu 0,65%, până la nivelul de 6.833,93 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a câștigat 0,62%.

Este un avans susținut de ceea ce s-a întâmplat pe bursele europene majore, dintre care numai cea de la Londra a scăzut cu 0,40%, pe indicele FTSE100 de la Londra. În ansamblu, indicele celor mai tranzacționate acțiuni de pe continent Euro Stoxx 50 a crescut cu 0,72%, dinamica fiind peste medie (+0,91%) pentru indicele CAC40 de la Paris și sub medie (+0,36%) pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, o închidere „verde” (+0,21%) a avut-o numai indicele WIG20 de la Varșovia. În timp ce indicii BUX de la Budapesta și PX de la Praga s-au depreciat cu 0,62% și, respectiv 0,66%.

Mihai Nichișoiu (Tradeville): Criza următoare va veni din piețele de bonduri CITEȘTE ȘI Mihai Nichișoiu (Tradeville): Criza următoare va veni din piețele de bonduri

Aproape un sfert din rulajul de 24,11 milioane lei (5,34 milioane euro) a fost asigurat de tranzacțiile în valoare de 6,29 milioane lei cu titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 0,43%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 0,37%, până la prețul de 10,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,40 milioane lei.

Pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu 3,70 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au avut o sesiune de revenire de 0,64%, până la prețul de 0,7860 lei/acțiune.

SIF Oltenia, o acțiune scoasă din dezmorțire de AGEA de la BCR

Indicele financiar BET-FI a avut un avans de 0,68%, până la nivelul de 28.755,08 puncte, susținut de creșterea de 1,68%, până la prețul de 1,5620 lei/acțiune, pe transferuri de 1,21 milioane lei – peste media acestui emitent – ale titlurilor SIF Oltenia (SIF5).

Tendința de apreciere a cotației a survenit în contextul în care astăzi Profit.ro a semnalat că acționarii minoritari sunt în măsură să beneficieze de o ofertă de retragere din BCR, ca urmare a fuziunii băncii cu alte firme din grup, ceea ce obligă acționarul majoritar să efectueze o o fertă pentru acționarii care nu au votat în favoarea acestei reorganizări intragrup.

Care sunt șansele ca SIF-urile să își revină în următorii ani CITEȘTE ȘI Care sunt șansele ca SIF-urile să își revină în următorii ani

Conform informațiilor obținute de publicația noastră, SIF Oltenia nu a participat la AGEA de săptămâna trecută și întrunește condițiile de retragere din societate prin vânzarea participației sale de 6,29% din acțiunile băncii. Cu toate acestea, nu sunt date cu privire la prețul care va rezulta din evaluarea de specialitate și dacă oferta Erste va fi în așteptările conducerii societății cu sediul la Craiova.

SIF Oltenia este singura dintre cele 5 societăți de investiții financiare listate la cota BVB care nu a acceptat oferta Erste din septembrie 2011 și a rămas în acționariatul societății. Emitentul și-a reevaluat anul acesta la 90 milioane euro participația la BCR.

Revenire consistentă pe titlurile OMV Petrom

Aprecieri peste media pieței am consemnat astăzi pe titlurile energetice, așa cum acest lucru este arătat de indicele sectorial BET-NG, cu o apreciere de 0,74%. Cea mai lichidă companie din structura sa, cu schimburi însumând 3,25 milioane lei, a fost Romgaz ale cărei acțiuni au câștigat 0,41%, pentru o închidere la prețul de 24,20 lei/acțiune.

Un ricoșeu important din zona minimelor, de 2,22%, au avut titlurile OMV Petrom (SNP), care au închis la cotația de 0,2300 lei/acțiune o sesiune în care au fost schimbate titluri în valoare de 2,59 milioane lei. La cotația actuală, investitorii instituționali care au intrat în oferta de vânzare a Fondului Proprietatea din octombrie la prețul de 0,21 lei/acțiune au un randament de 9,52%, în timp ce investitorii indiividuali care, subscriind în primele 4 zile lucrătoare ale ofertei, au achiziționat pachete la prețul de 0,1995 lei/acțiune pot marca un câștig de 15,29%, ceea ce ar reprezenta un randament anualizat de peste 180%.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bcr
fondul proprietatea
banca transilvania
brd
romgaz
bvb
omv petrom