Arabia Saudită a renunțat la listarea Aramco, care urma să fie cel mai mare IPO din istorie

Arabia Saudită a renunțat la listarea Aramco, care urma să fie cel mai mare IPO din istorie
scris 23 aug 2018

Arabia Saudită a decis să anuleze listarea publică a gigantului petrolier Aramco, considerată cea mai mare din istorie, au declarat, pentru Reuters, patru surse apropiate situației.

"Decizia de a anula listarea publică a fost luată acum ceva timp, dar nimeni nu poate dezvălui acest lucru, astfel încât declarațiile se îndreaptă treptat în această direcție - întâi amânare, apoi anulare", a declarat o sursă apropiată situației.

Arabia Saudită intenționa să listeze Aramco pe trei burse, Londra, Hong Kong și New York, în ceea ce ar fi trebuit să fie un IPO record.

Bursa americană, cel mai lung avans din istorie. S&P a crescut de peste 4 ori din 2009 CITEȘTE ȘI Bursa americană, cel mai lung avans din istorie. S&P a crescut de peste 4 ori din 2009

Arabia Saudită a anunțat, în 2016, că vrea să obțină suma de 100 de miliarde de dolari din vânzarea unei participații de 5% la Aramco, pe bursele locale și străine. Aramco țintea astfel o evaluare de minim 2.000 de miliarde de dolari, mai mare decât a oricărei companii și depășind-o cu mult pe cea a rivalelor Exxon Mobil și Royal Dutch Shell, văzută însă de unii experți ca nerealistă.

Spre comparație, capitalizarea de piață a Exxon sau Shell se ridică la circa 300 de miliarde de dolari.

Potrivit surselor Reuters, Aramco a înrerupt deja colaborarea cu băncile și firmele care ofereau consultanță pentru listare.

"Mesajul cpe care l-am primit este acela că procesul listării a fost oprit pentru o perioadă nedeterminată", a declarat una dintre sursele citate, consultant financiar.

Băncile JPMorgan, Morgan Stanley și HSBC aveau rolul de coordonatori gloabali ai IPO-ului, Moelis & Co și Evercore fuseseră numite consultanți independenți, iar firma de avocatură White & Case era consultant juridic.

viewscnt
Afla mai multe despre
arabia saudita
petrol
aramco
listare
ipo
petrol