„Aș face-o din nou”. Giorgia Meloni își asumă „întreaga responsabilitate" pentru decizia care a șocat bursele lumii

„Aș face-o din nou”. Giorgia Meloni își asumă „întreaga responsabilitate" pentru decizia care a șocat bursele lumii
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2023

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni și-a asumat „întreaga responsabilitate" pentru decizia șocantă de săptămâna trecută de a impune o taxă bancară unică de 40% pe profiturile obținute de bănci prin creșterea ratelor dobânzilor, care ar fi cauzat daune de durată credibilității guvernului său în fața piețelor financiare, potrivit Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit declarațiilor făcute pentru ziarele italiene Corriere della Sera, la Repubblica și La Stampa, Meloni susține că taxa de 40% nu a avut nicio intenție punitivă, scrie Hotnews.ro.

„Aș face-o din nou. Pentru că eu cred că trebuie făcute lucrurile corecte... Este o decizie pe care am luat-o (pe cont propriu)", a declarat ea, citată de la Repubblica.

OMV Petrom: Costurile reviziei centralei electrice de la Brazi s-au majorat cu o treime în urma prelungirii cu 2 luni CITEȘTE ȘI OMV Petrom: Costurile reviziei centralei electrice de la Brazi s-au majorat cu o treime în urma prelungirii cu 2 luni

„Este o chestiune sensibilă și îmi asum întreaga responsabilitate pentru ea".

În încercarea de a-și consolida poziția politică, guvernul conservator italian a dezvăluit decizia surprinzătoare lunea trecută, pentru ca, 24 de ore mai târziu, să revină parțial asupra deciziei, clarificând că este un plafon pentru încasări , și după ce între timp a modificat pragul de aplicare a taxei.

Noua taxă vizează profiturile crescute pe care băncile le-au obținut datorită ratelor mai mari.

Câți bani ar aduce la buget noua taxă pusă băncilor

Surse au declarat pentru Reuters că, atunci când măsura a fost anunțată, Trezoreria se aștepta să obțină mai puțin de 3 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) din această taxă. Cu toate acestea, înainte de clarificarea plafonului, calculele indicau sume mult mai mari.

În condițiile în care ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a fost vizibil absent de la conferința de presă pentru anunțarea taxei, Meloni a declarat că a fost informat despre decizie.

Cu toate acestea, alți membri ai guvernului au fost ținuți în întuneric din cauza caracterului sensibil al problemei, a spus ea.

Romcarbon, profit net de 5 milioane lei, la S1, comparabil cu investiția în energie regenerabilă anunțată săptămâna trecută CITEȘTE ȘI Romcarbon, profit net de 5 milioane lei, la S1, comparabil cu investiția în energie regenerabilă anunțată săptămâna trecută

Guvernul s-a jucat cu ideea de a impozita profiturile record ale băncilor cu rate mai mari, dar pare să o fi lăsat deoparte, iar comunicarea confuză a Romei pe această temă a provocat alarmă în rândul investitorilor internaționali.

Întrebată despre un veto pus de partenerul din coaliție Forza Italia cu privire la o potențială alianță cu Marie Le Pen din Franța la alegerile parlamentare europene de anul viitor, ea a spus că este prea devreme pentru a discuta despre astfel de mișcări.

„Nu pun veto nimănui, nu cred că am autoritatea de a face acest lucru și, în orice caz, este prematur", a spus ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
giorgia meloni
italia