Asociația Investitorilor: Expropriere de acțiuni la SIF Moldova

Asociația Investitorilor: Expropriere de acțiuni la SIF Moldova
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 nov 2015

Consolidarea acțiunii la o valoare nominală de 2,5 lei pe titlu, de la 0,1 lei pe acțiune este considerată de Asociația Investitorilor pe Piața de Capital ca fiind echivalentul unei exproprieri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Expropriere. Acesta este cuvântul-cheie utilizat de nu mai puțin de cinci ori în comunicatul remis astăzi redacției de Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) pentru a caracteriza operațiunea de consolidare a valorii nominale a acțiunii SIF Moldova (SIF2). Organizația invocă încălcarea principiului protecției proprietății asupra acțiunilor în măsura în care unii acționari ar putea să nu se exercite, iar plățile pentru diferența de rotunjire ar urma să fie derizorii, nu la prețul de piață, ci în funcție de valoarea nominală a titlurilor.

Luni societatea a convocat Adunarea Generală a Acționarilor pentru data de 16 ianuarie 2016 în vederea majorării de 25 de ori a valorii nominale, la 2,5 lei/acțiune, de la 0,1 lei/acțiune. Potrivit convocatorului, acționarii cu pachete mici ar urma să își exercite dreptul pentru primirea diferenței rezultate din rotunjire.

"AIPC dorește să sublinieze că măsura de «consolidare» a acțiunilor propusă de SIF Moldova este echivalentă cu o expropriere, având drept efect o veritabilă lipsire a micilor acționari de dreptul lor de proprietate asupra acțiunilor", spune comunicatul citat. Este o contradicție, pentru că societatea promovează la nivel de declarații guvernanța corporativă, însă o încalcă în ceea ce privește faptele.

Acționarii mici primesc numai o suma infimă de bani

În opinia asociației, procedura propusă de SIF Moldova este în contradicție cu legislația în vigoare din multiple perspective. Cea mai gravă dintre acestea ar fi reprezentată de faptul că - în afara procedurii de squeeze-out - nu există posibilitatea legală ca în România (fie pe piața de capital, fie în ceea ce privește societățile comerciale în general) să fie utilizat alt mecanism prin care acționarilor să le fie extrase din proprietate, fără voința lor, acțiunile deținute la o societate listată.

Propunerea din convocator ca acționarilor care nu își rotunjesc acțiunile să le fie returnate aporturile presupune, de fapt, o dobândire a titlurilor acestora de către SIF Moldova. O asemenea ”expropriere” va interveni pentru toți acționarii care nu vor participa la procesul de rotunjire la întreg a acțiunilor deținute, și pentru care SIF2 propune doar o simplă restituire a aporturilor. "Practic, acționarii respectivi își pierd automat acțiunile în favoarea SIF Moldova, fără să consimtă la aceasta, și primesc în locul lor o sumă infimă de bani", spune comunicatul AIPC, asociație afiliată la organizațiile europene reprezentative, Euroshareholders și Eurofinuse.

Ieșirea din acționariat, ar trebui asigurată contra unei despăgubiri ”juste și prealabile”, ceea ce în termeni economici ar însemna ”valoarea de piață, plătită în avans”. Principiul respectat chiar de guverne, ar trebui însușit și în economia privată, însă el este ignorat "în mod flagrant" de SIF Moldova care propune ca acționarii care își vor pierde acțiunile în urma procedurii de ”consolidare” să primească numai valoarea nominală. "Ne aflăm pur și simplu în prezența unei sfidări a pieței și a acționarilor minoritari, fiind vorba de o sumă derizorie, care este oferită pur și simplu pentru a se susține că «exproprierea» nu se face în mod gratuit", mai spune documentul Asociației Investitorilor semnat de președintele Laviniu Beze.

Însăși returnarea de aport la capitalul social ar fi ilegală. AIPC spune că legislația prevede că această procedură poate fi realizată doar în contextul reducerii capitalului social. De asemenea, documentele remise Bursei de SIF Moldova nu informează asupra faptului că societatea ar urma să dobândească acțiuni proprii, procedură care ar trebui însoțită de o serie de restricții.

Sesizare și pentru ASF

Asociația Investitorilor reproșează lipsa de transparență. "Dacă tot se intenționează ca unii acționari mici să fie «expropriați», ar fi de așteptat ca aceștia să fie informați în mod direct că li se pregătește așa ceva." Astfel, acționarii ar trebui notificați personal, fiecare în parte, și nu numai prin mijloacele normale de publicitate.

AIPC a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) asupra acestor aspecte și speră că instituția va lua măsurile necesare. "AIPC lansează un apel și celorlalți actori ai pieței de capital să reacționeze pentru a opri o măsură cu impact negativ pentru piața de capital, care s-ar alătura unui șir de alte asemenea nereușite (cele mai recente fiind cazul Harinvest, problemele decurgând din desființarea pieței Rasdaq etc.)", conchide documentul citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
aipc
sif moldova
investitori
asf
sif2
expropriere
proprietate