Audierile din Parlament pentru Legea off-shore au dat un impuls bursei

Audierile din Parlament pentru Legea off-shore au dat un impuls bursei
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 oct 2018

Indicii principali de la BVB au câștigat 0,8%, trași în sus de acțiunile OMV Petrom și Romgaz. Audierile din comisiile Camerei Deputaților au creat speranțe în rândul investitorilor, spune un broker.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească, cu un avans de 0,80% al indicelui compozit BET Plus și cu închideri „pe verde” pentru cele mai tranzacționate 4 acțiuni, a mers pe contrasens față de piețele europene care astăzi au avut o zi preponderent negativă: -0,74% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,28% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,71% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,42% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

O evoluție ceva mai atenuată au avut-o indicii regionali, așa cum o indică tabloul Bloomberg:  -0,17% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -0,02% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,08% pentru indicele PX de la Praga.

Liberalizarea tranzacțiilor OTC introdusă de BVB în septembrie aduce bursa românească mai aproape de statutul de piață emergentă CITEȘTE ȘI Liberalizarea tranzacțiilor OTC introdusă de BVB în septembrie aduce bursa românească mai aproape de statutul de piață emergentă

Ovidiu Dumitrescu, director general ajunct la casa de brokeraj TradeVille, pune în legătură ziua pozitivă de la Bursa de Valori București cu impulsul de creștere al acțiunilor OMV Petrom (SNP). Titlurile celei mai importante companii petroliere românești au urcat cu 1,79%, până la prețul de 0,3690 lei/acțiune pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 7,06 milioane lei.

Dezbaterile asupra Legii offshore din Comisiile reunite de Industrii, Finanțe și Administrație din Camera Deputaților au creat speranțe în piață, spune Dumitrescu. Titlurile OMV Petrom s-au menținut peste referință, în pofida faptului că statul pare a se răzgândi din nou și vrea majorarea semnificativă a supraimpozitării gazelor din Marea Neagră, iar cu 2 ore înainte de închiderea sesiunii de tranzacționare petroliștii prezenți la dezbatere au părăsit sala.

Momentul a contaminat și acțiunile Romgaz Mediaș (SNG), care au crescut cu 1,03%, până la prețul de 34,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,21 milioane lei. Producătorul de gaze naturale a anunțat astăzi că ieri Consiliul de Administrație l-a desemnat în funcția de director general pentru un mandat de 4 ani pe Constantin Volintiru, cel care a fost adus la conducerea executivă a companiei cu titlu provizoriu în luna iunie.

Că avansul acestor cotații a fost antrenat de dezbaterile la legea off-shore se vede și din faptul că alt titlu lichid azi de pe segmentul energetic, cel al Electrica (EL), a suferit un recul de 0,19%, până la prețul de 10,42 lei/acțiune, pe transferuri de 2,31 milioane lei. De altfel, indicele sectorial BET-NG a subperformat ușor pieței, cu o apreciere de 0,69%.

Mișcarea de revenire capătă consistență

Piața în ansamblu și-a accelerat dinamica, ceea ce s-a văzut prin saltul de 0,83% al indicelui reprezentativ BET care a închis la nivelul de 8.511,54 de puncte. Din punct de vedere tehnic, piața pare că vrea să urce mai sus, după ce săptămâna trecută cotația a forțat nivelul de rezistență reprezentat de reperul maxim de la care a survenit respingerea de la finalul lunii august. Indicele gravitează de mai multe ședințe către latura inferioară a canalului ascendent care a demarcat tendința de revenire din iulie-august și din care a „evadat” la jumătatea lunii trecute.

Audierile din Parlament pentru Legea off-shore au dat un impuls bursei

Faptul că indicele se regăsește deasupra unor indicatori relevanți precum mediile mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), 55 de zile (EMA55) și 200 de zile (EMA20), are conotații pozitive pentru evoluția ulterioară, însă ședința de astăzi arată deocamdată o timiditate a cumpărătorilor.

Încă de la jumătatea verii, de la depășirea unor parametri tehnici, Profit.ro semnala drept scenariu probabil acela al continuării mișcării de revenire din minimele locale începută în iulie și că aceasta urma să câștige în amplitudine, durată și complexitate.

Cum a mers motorul bancar de la bursă

Tendința pozitivă a fost imprimată de acțiunile bancare, cu un plus pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV). Astăzi schimburile pe cei 2 emitenți au reprezentat peste o treime din rulajul de 30,70 milioane lei (6,58 milioane euro) al pieței de acțiuni. Dumitrescu de la TradeVille indică și semnificația acestor creșteri: „Este un pariu general pe economie”, a declarat acesta. „Investitorii cred că lucrurile vor merge bine.”

Pe fondul unor schimburi de 6,70 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania au crescut cu 1,91%, până la prețul de 2,3950 lei/acțiune, nivel care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,52 miliarde lei (2,47 miliarde euro). Pe acest emitent s-a realizat și singura tranzacție specială a zilei din piața deal, în valoare de 1,46 milioane lei.

Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au pierdut din dinamică după corecții mai consistente la sfârșitul lunii trecute, însă astăzi au avut deopotrivă o zi pozitivă, respectiv un avans de 0,74%, până la prețul de 13,60 lei/acțiune, pe transferuri de 3,53 milioane lei. Dumitrescu remarcă faptul că intrările de capital au fost în aceste zile ale nerezidenților, după cum transpare din topurile intermediarilor prezentate de BVB.

Din nou, zi „roșie” pe segmentul fondurilor închise de investiții

Pe contrasens față de restul pieței au fost acțiunile din componența indicelui financiar BET-FI, care astăzi a alunecat cu 0,03% sub referință, la nivelul de 36.853,42 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a pierdut 0,11% la nivelul capitalizării de piață, cotația de închidere fiind de 0,9290 lei/acțiune, o corecție de 0,11%, într-o zi în care a adunat schimburi de 2,21 milioane lei.

Cel mai lichid dintre cele 5 societăți de investiții financiare listate la BVB, cel al SIF Oltenia (SIF5), s-a ajustat ex-dvidend cu 1,40%, până la prețul de 2,1100 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximatv 808.000 de lei.

Evoluția divergentă a acțiunilor fondurilor închise de investiții arată, totuși, o slăbiciune a pieței. Dumitrescu de la TradeVille subliniază că deocamdată nu avem un trend puternic, în care opțiunile să fie polarizate într-o direcție. Cu toate acestea, parcursul ultimelor luni este pozitiv și este de așteptat ca fără știri care să se contrapună tendinței ascendente, aceasta ar putea continua. „Ar fi consolidare în cel mai rău caz”, a conchis brokerul.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz. tradeville