Fost oficial FMI: La următoarea criză financiară, banca centrală ar trebui să cumpere acțiuni

Fost oficial FMI: La următoarea criză financiară, banca centrală ar trebui să cumpere acțiuni
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 sep 2018

Olivier Blanchard, fost economist-șef al Fondului Monetar Internațional a declarat că pentru contracararea unei viitoare recesiuni severe Rezerva Federală Americană ar trebui să cumpere acțiuni de prim-plan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O nouă poveste în piețele financiare: Cumpărări de acțiuni, cu bani „tipăriți”! În anul 2008, pe vârful crizei financiare, băncile centrale au trecut la politici monetare neconvenționale agresive. Tăieri de dobânzi chiar până la nivelul zero, injecții succesive de lichiditate și extinderi ale bilanțului pentru achiziția din piața secundară de titluri de stat și chiar obligațiuni cu acoperiri în ipoteci.

Coordonatorii politicilor iau în calcul ca la următorul șoc financiar o recesiune severă să fie contracarată cu măsuri încă și mai radicale, în condițiile în care deja strategia dobânzilor apăsate pare a-și fi atins limitele. Într-o conferință organizată la Rezerva Federală Americană din Boston, Olivier Blanchard, fost economist-șef al Fondului Monetar Internațional a afirmat că băncile centrale ar trebui să încerce noi modalități de combatere a efectelor economice negative.

El a sugerat că o astfel de măsură ar fi achiziția de acțiuni premium de pe burse. „Poate funcționa chiar mai bine decât cumpărarea de bonduri pe termene lungi”, a declarat fostul oficial al FMI, potrivit Market Watch.

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Bursa de la București publică noul orar de tranzacționare valabil de la 1 octombrie. Scurtat cu 25 de minute, oricum acesta este unul dintre cele mai lungi din lume CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Bursa de la București publică noul orar de tranzacționare valabil de la 1 octombrie. Scurtat cu 25 de minute, oricum acesta este unul dintre cele mai lungi din lume

Rezerva Federală Americană a reluat în ultimii 2 ani procesul de normalizare a politicilor monetare, prin ridicări de dobânzi și o reducere a bilanțului Fed pe măsură ce o serie de dețineri au ajuns la maturitate, iar alte achiziții de instrumente financiare nu au fost realizate. Fed a retras din piață 250 miliarde dolari, iar bilanțul băncii centrale care pe vârf se extinsese de 5 ori față de nivelurile ante-criză, la 4,5 trilioane dolari, s-a întors la reperele din martie 2014.

Fost oficial FMI: La următoarea criză financiară, banca centrală ar trebui să cumpere acțiuni

Nici bine reluat procesul de resorbire a lichidității, economiștii se gândesc la cum ar urma ca politicile neconvenționale să fie reluate în forță. Eric Rosengren, președintele Rezervei Federale din Boston, se îndoiește că în SUA ar exista susținere politică pentru măsuri neobișnuite precum cele avansate de Blanchard. Completează că el, personal, ar susține puternic în cadrul instituției reluarea programelor de achiziții de active financiare în cazul unei întoarceri a economiei pe o tendință de declin.

Blanchard spune că bancherii centrali au în arsenalul lor astfel de măsuri: „Da! Este înspăimântător. Dar nu înseamnă că nu se poate face. Dacă va fi nevoie putem clar face din nou și nimic teribil nu se va întâmpla.”

Banca centrală a SUA nu ar intra, totuși, pe un teren necartografiat. Începând cu anul 2011, Banca Japoniei a achiziționat inclusiv unități ale fondurilor închise de tip ETF, având activ suport acțiuni nipone, în încercarea de a reaprinde inflația în a 2-a economie a Asiei.

De asemenea, Banca Națională a Elveției, a contracarat supraaprecierea francului prin emisiuni monetare suplimentare, iar dolarii cumpărați au fost utilizați pentru plasamente nu numai în titluri de stat, dar inclusiv pentru acțiuni de primă vizibilitate de pe Bursa de la New York și piața Nasdaq. Investițiile în acțiuni americane băncii centrale din Țara Cantoanelor s-au apropiat de reperul de 100 miliarde dolari, în portofoliul său fiind incluse titluri precum Apple Inc., Microsoft, Amazon, Facebook, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, AT&T, Pfizer, Visa, Chevron, Coca Cola, Pepsico, Cisco Systems, General Electric, Merck, Verizon, Home Depot, United Health, Philip Morris, Intel, Boeing, Mastercard, Wal Disney Co., Oracle, McDonald’s, Comcast.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
banca centrala
fed
banca japoniei
dolari