Bursa americană, pe maxime istorice; indecizie la București

Bursa americană, pe maxime istorice; indecizie la București
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 nov 2019

Deși contextul este unul extrem de pozitiv pe piețele financiare internaționale, la BVB sesiunea a fost de acalmie, cu rulaje sub media ultimilor ani, fluctuații modeste la nivelul principalilor indici și închideri divergente ale celor mai tranzacționate acțiuni. După implozia creditului care a început acum 10 ani, sectorul bancar atrage din nou atenția investitorilor cu indicatori buni, iar acțiunile Băncii Transilvania și BRD concentrează activitate peste medie, într-un climat în care singura îngrijorare este legată de un eventual derapaj bugetar. Investitorii văd un climat favorabil. „Companiile merg bine, România merge bine, surprize neplăcute nu sunt...”, spune unul dintre ei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

A fi sau a nu fi validă candidatura persoanei propuse de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare pentru boardul Bursei de Valori București? Nelămuririle de peste zi cu privire la dosarul incomplet al lui Volker Potthoff, cu experiență relevantă la Bursa de la Frankfurt, au fost aproape ca o oglindă pentru indecizia din piață față de parcursul acțiunilor.

În Top 10 tranzacționare, 4 titluri au avut închideri „pe verde”, 3 acțiuni au consemnat deprecieri, iar 3 simboluri au staționat pe reperele ședinței precedente. Divergente au fost închiderile și la nivelul indicilor, însă deviațiile foarte mici. Cu un avans de 0,63%, până la nivelul de 42.828,92 puncte, indicele financiar BET-FI a avut cea mai bună dinamică. În rest, piața a arătat indecizie.

Acțiunile Biofarm se apreciază cu peste 5% în condițiile în care compania propune distribuirea unui dividend suplimentar egal cu cel aprobat în primăvară CITEȘTE ȘI Acțiunile Biofarm se apreciază cu peste 5% în condițiile în care compania propune distribuirea unui dividend suplimentar egal cu cel aprobat în primăvară

Nici nu au fost ordinele care să miște cotațiile. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 31,05 milioane lei (6,52 milioane euro). „Destul de slabă activitatea”, a declarat pentru Profit.ro, Bogdan Ceuca, investitor experimentat pe piața de capital românească. „Toată lumea așteaptă să raporteze companiile”, a adăugat acesta referindu-se la cea mai mare parte a publicării rezultatelor financiare la 9 luni care își va avea vârful la jumătatea lunii.

Vești bune de la bănci

Transferurile concentrate pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), în valoare de 9,24 milioane lei, le percepe ca o încercare a investitorilor de a fura startul în prefigurarea unor date contabile ameliorate, în analogie cu majorarea de 7,4% a profitului net în cazul BRD Groupe Société Générale (BRD), la 1,23 miliarde lei. „Sectorul bancar o duce bine și asta se vede în rezultate”, mai spune Ceuca, ce are o experiență relevantă și ca profesionist în brokeraj și îndustria de administrare a activelor financiare. În cazul Băncii Transilvania, cotația s-a corectat cu 0,21%, până la prețul de 2,4300 lei/acțiune, însă pe parcursul orarului de tranzacționare a atins și un maxim intraday de 2,4450 lei/acțiune.

Pe o tendință de retragere, cu un recul de 0,82%, au fost și titlurile BRD, care au închis la prețul de 14,52 lei/acțiune o sesiune în care a adunat schimburi de 1,22 milioane lei. Indicatorul care măsoară randamentul capitalului – ROE (Return On Equity) este de 22,3%, ameliorat față de 21,8% în 2018, semnalează Ceuca și caracterizează excelent acest nivel având în vedere că băncile din zona euro raportează același indicator la 6%.

Popas pe înălțimi

Corecția de azi a titlurilor bancare s-a răsfrânt și asupra indicilor principali. Astfel, indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,09% sub referință, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,08%, până la nivelul de 9.680,24 puncte. Sub aspect tehnic, piața se menține însă pe un trend ascendent bine conturat și în care media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) a funcționat ca suport dinamic la fiecare retragere existentă de la începutul verii, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa americană, pe maxime istorice; indecizie la București

Sesiunea este de ezitare pe maxime post-criză, însă Ceuca amintește și contextul: piața beneficiază momentul pozitiv al burselor din SUA, iar reversarea anumitor prevederi din ordonanța de urgență promovată la sfârșitul anului trecut a făcut ca indicele BET-XT-TR, care include și dividendele, să recompenseze investitorii cu randamente de peste 39% în 2019. Pare mult, dar este vorba și de punctul de plecare, după ce piața a anulat la etapa promovării ordonanței aproape întreg câștigul de aproximativ 15% din primele 11 luni ale anului trecut. „Suplimentar piața de capital românească a fost promovată în septembrie de FTSE Russell la statului de piață emergentă secundară, iar acest lucru a atras un interes sporit din partea investitorilor autohtoni cât și străini”, mai spune investitorul.

Romgaz își face furnizor de gaze și energie în asociere cu SAPE, pentru a se bate cu OMV Petrom pe consumatori finali după reliberalizarea piețelor CITEȘTE ȘI Romgaz își face furnizor de gaze și energie în asociere cu SAPE, pentru a se bate cu OMV Petrom pe consumatori finali după reliberalizarea piețelor

La BVB, cele mai mari transferuri, în valoare de 12,91 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,43%, până la prețul de 1,1750 lei/acțiune. Cotația are un comportament asemănător cu cel al indicilor principali, cu oscilații neconcludente, în zona maximelor.

Este o oboseală doar a pieței românești. Prin contrast, indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York a explodat prin plafonul conturat între reperele de 27.000 de puncte și 27.400 de puncte. Astăzi a fost depășit chiar și reperul de 27.700 de puncte. La fel, pe maxime este și indicele S&P500, iar Ceuca pune acest lucru pe seama a 3 factori: optimismul privind încheierea unei înțelegeri între SUA și China care să pună capăt războiului tarifar, tăierile de dobândă ale Rezervei Federale Americane, dar și datele financiare ale companiilor americane.

În Europa, iarăși, politica monetară este stimulativă, cu scăderi de dobândă și un program de achiziție de obligațiuni din piața secundară de 20 miliarde euro pe lună de către Banca Centrală Europeană. Indicele Eurostoxx50 a crescut astăzi cu 0,49%, iar Ceuca atrage atenția că de la începutul anului avansul este de 24,8%. Aprecierile au fost pe linie: +0,13% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,41% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,83% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,75% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,71% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,68% pentru indicele PX de la Praga.

În piața petrolului, țițeiul de tip Brent a oscilat astăzi neconcludent în jurul reperului de 62,00 dolari/baril, iar la București, titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au staționat la prețul de 0,4320 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,52 milioane lei, o tendință atenuată având-o și indicele energetic BET-NG care a suferit un declin de numai 0,13%.

Ceuca observă climatul pozitiv din piața românească, unde singurul element negativ poate veni dinspre deficitul bugetar. Noul guvern a început să verifice datele, pentru că o deteriorare rapidă a acestuia ar putea avea impact asupra pieței valutare, unde deja cursul de schimb euro/leu tinde către valori mai slabe pentru moneda națională românească, spre zona de 4,78 lei pentru un euro. Altfel, “piața este destul de liniștită”, mai spune investitorul. „Companiile merg bine, România merge bine, surprize neplăcute nu sunt...”

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
bogdan ceuca