Bursa câștigă o treime de procent și doboară un nou maxim istoric. Volumele sunt foarte bune

Bursa câștigă o treime de procent și doboară un nou maxim istoric. Volumele sunt foarte bune

Sursa foto: Sai Chan | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 sep 2023

Într-o sesiune cu lichiditate bine distribuită în adâncime pe mai mulți emitenți, la BVB avem noi cotații record pentru principalul indice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursele europene au avut o zi de retragere, cu indicii pricnipali de la Londra, Paris și Frankfurt având înnchideri sub nivelurile de referință de vineri. În pofida acestui fapt, piața românească de acțiuni a avut o nouă zi bună și indicele BET a înainantat, după un avans de 0,32%, către o valoare-record de 14.178,66 de puncte, într-un elan de spargere succesivă a maximelor, evidențiat pe graficul atașat.

Bursa câștigă o treime de procent și doboară un nou maxim istoric. Volumele sunt foarte bune

Este o mișcare ce vine pe volume. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 92,19 milioane lei (18,55 miliane euro), fără a fi concerat pe doar câteva simboluri, așa cum se întâmplă în cele mai multe ședințe. Dimpotrivă, nu mai puțin de 12 instrumente financiare au depășit reperul unor schimburi de 1 milion de lei.

GRAFIC Firma care vinde produse sub marca Allview raportează declin al afacerilor și profitului la S1, dar creșteri peste așteptări la noile proiecte în domeniul energiei solare CITEȘTE ȘI GRAFIC Firma care vinde produse sub marca Allview raportează declin al afacerilor și profitului la S1, dar creșteri peste așteptări la noile proiecte în domeniul energiei solare

Celel mai mari tranzacții ale zilei, de 20,23 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Hidroelectrica (H2O) care s-au corectat cu 1,09%, până la prețul de 117,70 lei/acțiune, după elanul care le-a adus pe un nou vârf la finele săptămânii trecute. Cestea au fost urmate, cu tranbsferuri însumând 16,12 milioane lei, de titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au urcat cu 0,55%, până la prețul de 21,90 lei/acțiune, la care capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 17,49 miliarde lei (3,54 miliarde euro). Cotația este susținută de perspectiva distribuției unui dividend de 1,13 lei/acțiune, cu data plății de 6 noiembrie, așa cum este propunerea pentru AGA convocată la data de 29 septembrie.

Cealaltă acțiune bancară lichid de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a pierdut 1,03%, până la pețul de 15,34 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,59 milioane lei. Tot la capitolul financiar, au suprapeformat pieței, cu un salt de 4,49%, până la prețul de 0,4075 lei/acțiune, titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au întrunit o activitate de 7,69 milioane lei. Este un impuls care a propulsat și indicele financiar BET-FI cu 3,73% mai sus, pentru o închidere la nivelul de 53.913,97 de puncte.

Profitul iHunt Technologie se evaporă la S1. Compania a trecut la lichidări agresive de stocuri CITEȘTE ȘI Profitul iHunt Technologie se evaporă la S1. Compania a trecut la lichidări agresive de stocuri

Pe de altă parte, indicele BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a alunecat cu 0,11% sub referință. Din structura sa, titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat la prețul de 0,5935 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 13,30 milioane lei.

Pe același segment, titlurile Romgaz (SNG) au câștigat 0,11%, până la prețul de 44,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,08 milioane lei, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 1,08%, până la prețul de 46,90 lei/acțiune, pe transferuri de 2,63 milioane lei, și titlurile Transelectrica (TEL) s-au apreciat cu 2,17%, până la prețul de 28,30 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,36 milioane lei.

Romgaz schimbă strategia de cumpărare a certificatelor CO2, având de recuperat aproape 100 de milioane de lei de la statul român CITEȘTE ȘI Romgaz schimbă strategia de cumpărare a certificatelor CO2, având de recuperat aproape 100 de milioane de lei de la statul român

O activitate în echivalent 4,85 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Digi Communications (DIGI), care au urcat cu 2,29%, până la prețul de 35,80 lei/acțiune. Un avans consistent, de 3,19%, am consemnat și pe titlurile One United Properties (ONE) care au închis la prețul de 0,9390 lei/acțiune, în condițiile unor volume de 4,00 milioane lei.

În rest, pragul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășțit pe titlurile MedLife (M) care au urcat cu 2,59%, până la prețul de 4,55 lei/acțiune și pe cele ale Evergent Investments (EVER) care au câștigat 1,25%, până a prețul de 1,2150 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica