Bursa câștigă un procent. Informațiile cu privire la închiderea combinatului doboară acțiunile Alro

Bursa câștigă un procent. Informațiile cu privire la închiderea combinatului doboară acțiunile Alro

Sursa foto: dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 dec 2021

Tractată de acțiunile bancare, bursa românească a avut o sesiune pozitivă, în care însă titlurile producătorului de aluminiu Alro au coborât abrupt.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un raliu furibund la New York Stock Exchange a adus din nou indicele S&P500 la în zona de 4.680 de puncte, anulând astfel cea mai mare parte a șocului de vânzare din ședințele precedente. Este contextul în care și la Bursa de Valori București am consemnat o zi favorabilă din punctul de vedere al dinamicii cotațiilor, chiar dacă aceasta nu a fost susținută de volume. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 35,95 milioane lei (7,27 milioane euro), în nota lichidității slabe care marchează săptămâna.

EXCLUSIV FOTO Agricultura de precizie vine la bursă. Companie care a angajat un matematician specializat în statistică, anterior la Michelin CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Agricultura de precizie vine la bursă. Companie care a angajat un matematician specializat în statistică, anterior la Michelin

În contextul acestei aparente apatii, piața a consumat o poveste locală. Titlurile Alro Slatina (ALR) s-au prăbușit cu 12,62%, până la prețul de 1,8000 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,20 milioane lei, peste media obișnuită a acestui simbol. Intraday a fost atins chiar și un minim de 1,6600 lei/acțiune.

Este reacția pieței la informațiile privind închiderea combinatului sub presiunea costurilor ridicate la energie. "În primă fază închidem 60% din capacitatea de producție. Am închis deja 30 de cuve. Iar redeschiderea unei hale costă 150 milioane dolari cel puțin", a declarat pentru Profit.ro liderul sindicatului muncitorilor din combinat, Constantin Popescu. "Nu este energie în piață. Cei care au avut informații, traderii, au cumpărat din timp în avans, pe 2-3 ani de zile. Alro are contracte de aprovizionare cu energie doar până în ianuarie", a continuat acesta avertizând că la actualele prețuri de energie, combinatul va acumula pierderi de 500 milioane dolari în cazul în care va fi menținut deschis.

Reddit, platforma de social media care a alimentat raliul meme-acțiunilor, pregătește listarea la bursă CITEȘTE ȘI Reddit, platforma de social media care a alimentat raliul meme-acțiunilor, pregătește listarea la bursă

Tabloul bursier a fost salvat, însă de acțiunile din doimeniul bancar și cel energetic. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 1,41%, până la prețul de 2,5200 lei/acțiune, pe cea mai mare activitate a zilei, de 7,04 milioane lei, și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 0,84%, până la prețul de 16,74 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 6,17 milioane lei.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,42%, până la prețul de 0,4750 lei/acțiune, pe transferuri de 1,89 milioane lei, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avut un salt de 3,13%, până la prețul de 42,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,35 milioane lei.

Novavax obține aprobare pentru comercializarea vaccinului său anti-Covid în UE. Acțiunile cresc CITEȘTE ȘI Novavax obține aprobare pentru comercializarea vaccinului său anti-Covid în UE. Acțiunile cresc

Sunt mișcările care au antrenat o creștere generalizată a pieței: +0,88% pentru indicele compozit BET-XT, +0,46% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 51.118,25 puncte, +1,21% pentru indicele energetic BET-NG și 1,05% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.478,43 puncte a revenit în zona mediile mobile exponențiale de viteză în proporții Fibonacci, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa câștigă un procent. Informațiile cu privire la închiderea combinatului doboară acțiunile Alro

Pe contrasens față de această piață în creștere, titlurile One United Properties (ONE) s-au corectat cu 1,26%, până la prețul de 1,2520 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al sesiunii, de 3,98 milioane lei, tendința fiind de vânzare pe știre după promovarea acestui simbol în structura indicelui FTSE All Cap începând de luni.

În rest, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de 4 acțiuni, cu închideri divergente: +1,84%, până la prețul de 1,8860 lei/acțiune, pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), -0,32%, până la prețul de 0,9320 lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), +2,23%, până la prețul de 22,90 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M), +14,95%, până la prețul de 24,60 lei/acțiune, pentru titlurile Chimcomplex Borzești (CHOB).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
nuclearelectrica
one united