Alro, cel mai mare consumator noncasnic de energie electrică din țară, scade la bursă după anunțul de începere a opririi producției UPDATE Mesajul companiei, după ședința acționarilor

Alro, cel mai mare consumator noncasnic de energie electrică din țară, scade la bursă după anunțul de începere a opririi producției UPDATE Mesajul companiei, după ședința acționarilor
scris 22 dec 2021

Acțiunile producătorului de aluminiu Alro Slatina, una dintre cele mai mari unități de producție industrială din România și cel mai mare consumator noncasnic de energie electrică din țară, au scăzut cu peste 12% în debutul tranzacțiilor bursiere de miercuri.

Ieri, președintele Sindicatului Liber Aluministul din cadrul Alro, Constantin Popescu, a declarat pentru Profit.ro că a început oprirea producției, din cauza prețurilor enorme la energie și a imposibilității de a găsi pe piață cantitățile de electricitate necesare.

Alro este parte a grupului Vimetco, înregistrat în Olanda și controlat de miliardarul rus Vitali Matchitski.

EXCLUSIV Perioada de 24 de luni privind salariul minim va intra în vigoare de la 1 ianuarie, dată de la care va curge și termenul de 24 de luni după care salariul angajatului trebuie majorat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Perioada de 24 de luni privind salariul minim va intra în vigoare de la 1 ianuarie, dată de la care va curge și termenul de 24 de luni după care salariul angajatului trebuie majorat

"În primă fază închidem 60% din capacitatea de producție. Am închis deja 30 de cuve. Iar redeschiderea unei hale costă 150 milioane dolari cel puțin", a spus Popescu.

Contactată de Profit.ro, conducerea Alro nu a dorit să prezinte niciun comentariu până în momentul publicării acestui articol.

Tentativă de fraudă care se folosește de imaginea Dacia CITEȘTE ȘI Tentativă de fraudă care se folosește de imaginea Dacia

UPDATE Miercuri, ora 12.43 Reprezentanții Alro au transmis următorul mesaj, după ședințele acționarilor organizate miercuri dimineața:

"Cu privire la închiderea iminentă a activității de producție, societatea anunță investitorii si publicul interesat ca nu a luat o decizie în acest sens în forurile statutare, în ciuda situației excepționale de pe piețele de energie si gaze.

Conducerea societății privește cu îngrijorare evoluțiile recente ale prețului energiei, considerând nivelurile atinse in ultimele zile ca fiind nefundamentate și nesustenabile din punct de vedere economic. Situația economică este fluida și extrem de volatilă, iar în momentul în care conducerea societății va lua decizii de impact pentru societate și investitori, va anunța acest lucru potrivit reglementărilor în vigoare"

Potrivit liderului sindical, în piața de energie prețurile au ajuns și la 2.600 lei/MWh.

"Nu este energie în piață. Cei care au avut informații, traderii, au cumpărat din timp în avans, pe 2-3 ani de zile. Alro are contracte de aprovizionare cu energie doar până în ianuarie", a mai explicat șeful sindicatului.

Mallorca limitează numărul navelor de croazieră autorizate să sosească pe insulă CITEȘTE ȘI Mallorca limitează numărul navelor de croazieră autorizate să sosească pe insulă

El a mai arătat că legislația în energie a fost modificată doar de curând pentru a permite contracte bilaterale directe între producători și consumatori mari precum Alro, iar acum este prea târziu, pentru că nu se mai găsește energie în piață.

"Traderii nu acceptă să vândă decât pe PZU, de pe o zi pe alta, și doar cu banii înainte, trebuie să le bagi în cont 7 milioane în avans. Iar cantitățile sunt absolut insuficiente pentru un consumator precum Alro. Patronul a făcut eforturi mari, s-a discutat chiar să aducem energie din Rusia, însă transportul ar fi prea scump", a mai declarat Constantin Popescu.

Frigul și tensiunile geopolitice duc prețurile europene la gaze la un nou record CITEȘTE ȘI Frigul și tensiunile geopolitice duc prețurile europene la gaze la un nou record

El a adăugat că mâine va avea loc o ședință a Consiliului de Administrație al companiei. Tot miercuri este programată și adunarea generală a acționarilor Alro.

"Dacă vom continua așa, vom ajunge la o pierdere de 500 milioane dolari. Cine să o suporte? Vor fi sute sau chiar mii de familii care vor rămâne fără nici o sursă de venit. Plus că se vor pierde toate taxele și impozitele cu care Alro și salariații săi contribuie la bugetele statului. Cu tot cu firmele cu care lucrează Alro, în total circa 30.000 de oameni depind de companie", a conchis Constantin Popescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
alro
inchidere alro
scumpire energie
criza energetica