Bursa câștigă un sfert de procent. Nu toate acțiunile trag în aceeași direcție

Bursa câștigă un sfert de procent. Nu toate acțiunile trag în aceeași direcție

Sursa foto: Thanee Hengpattanapong / dreamstime.com

scris 22 iul 2020

Deși în tendința generală a pieței, evoluțiile celor mai tranzacționate titluri au fost divergente.

Tabloul bursier european a fost unul al corecțiilor, după aprecierile consistente aduse de înțelegerea între statele membre ale Uniunii Europene privind planul de stimulare a economiilor pentru contracararea șocului adus de blocajele introduse în contextul pandemiei de coronavirus. Indicii principali continentali și regonali au avut închideri „pe roșu”: -1,02% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,00% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,32% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,51% pentru indicele DAX30 din Germania, -0,80% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,15% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,71% pentru indicele PX de la Praga.

La București, piața a fost trasă în sus de creșterea cu 0,81%, până la prețul de 1,2400 lei/acțiune, a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care a adunat transferuri însumând 5,91 milioane lei. Cotația se află pe același impuls pozitiv antrenat de perspectiva promovării unei oferte publice de răscumpărare pentru până la 220,00 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 2,89% din capitalul social și pentru care administratorii de la Franklin Templeton au depus o documentație la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Președintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, denunță prezumtive manipulări de piață pe acțiunile societății CITEȘTE ȘI Președintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, denunță prezumtive manipulări de piață pe acțiunile societății

Este mișcarea care s-a reflectat nu numai printr-o apreciere de 0,61%, până la nivelul de 42.279,11 puncte, a indicelui financiar BET-FI, dar și prin evoluția principalilor indici. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,26% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,25%, până la nivelul de 8.583,40 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești se află într-o zonă unde se regăsesc mediile mobile de viteză în proporți Fibonacci, dar și retragerea de 50,00% aplicabilă prăbușirii cotației din lunile februarie-martie, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa câștigă un sfert de procent. Nu toate acțiunile trag în aceeași direcție

Piața nu a fost neapărat „verde” așa cum o arară indicii. În contextul unor ordine destul puțin consistente – rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 33,95 milioane lei (7,01 milioane euro) – acțiunile nu au avut o direcție clară. Dimpotrivă, din top 10 tranzacționare, 4 titluri au avut tendințe pozitive, 2 acțiuni au staționat pe nivelurile de referință de marți, iar 4 titluri au consemnat declin.

Cele mai mari tranzacții ale zilei, de 6,37 milioane lei în piața reglementată, căreia i se adaugă un transfer de tip deal de 1,09 milioane lei, s-au realizat pe titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au avansat cu 0,34%, până la prețul de 11,84 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a crescut cu 0,48%, până la prețul de 2,1000 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,89 milioane lei. Pe același segment, titlurile Erste Group AG (EBS), deținătoarea BCR, au coborât cu 1,28%, pe fondul unor schimburi de 1,02 milioane lei, în acord cu tendința de pe piața principală din Viena.

Profit LIVE TV – Să ajutăm businessul. CEO 2Performant: Listarea la bursă va fi una tehnică, urmată de o majorare de capital. Vizite la bursa din Londra și Nasdaq CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV – Să ajutăm businessul. CEO 2Performant: Listarea la bursă va fi una tehnică, urmată de o majorare de capital. Vizite la bursa din Londra și Nasdaq

Indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu un avans de 0,10%, însă cel mai lichid emitent de azi din structura sa, cu al 2-lea rulaj al pieței, de 5,30 milioane lei, Nuclearelectrica (SNN) a consemnat un recul de 0,59%, până la prețul de 16,90 lei/acțiune. Titlurile Electrica (EL) au staționat la prețul de 10,80 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,17 milioane lei.

Inedit pentru piață, pe titlurile SIF Transilvania (SIF3) am consemnat un transfer de tip deal în valoare de 4,13 milioane lei, iar titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au adunat schimburi de 1,03 milioane lei, peste media obișnuită a acestui emitent, într-o zi în care cotația s-a retras cu 0,53%, până la prețul de 0,3780 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
teraplast
nuclearelectrica