Bursa de la București câștigă jumătate de procent pe volume foarte modeste

Bursa de la București câștigă jumătate de procent pe volume foarte modeste
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 sep 2016

Indicele BET s-a apreciat cu 0,49%, până la un nivel cu 1,48% sub maximul anului atins pe 7 septembrie, însă acest avans a fost realizat pe rulaje de numai 3,5 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indecizia investitorilor din piețele europene s-a transpus la Bursa de Valori București cu o activitate de tranzacționare modestă. La nivel european, indicele Euro Stoxx 50, al celor mai lichide de pe continent, a fost marginal peste referință, cu 0,02%, potrivit Bloomberg. Este rezultatul unor evoluții divergente, cu sesiuni „verzi” la Londra (+1,02% pe indicele FTSE100) și la Paris (+0,26% pentru indicele CAC40 de la Paris), în paralel cu un declin de 0,31% al indicelui DAX din Germania.

Indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,49%, până la nivelul de 6.981,03 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avut o dinamică apropiată, de 0,48%. Este un avans susținut numai de volume modeste, rulajul din piața de acțiuni fiind de 15,72 milioane lei (3,53 milioane euro). Este reflectarea unei nehotărâri existente și la nivel regional, unde indicele BUX din Ungaria și cel PX de la Praga au crescut cu 1,86% și, respectiv, 0,95%, în timp ce indicele WIG20 de la Varșovia a coborât cu 0,24%, iar bursa din Turcia și-a reluat declinul cu -0,77%, pentru indicele celor mai tranzacționate 100 de acțiuni.

Bursa din Turcia scade cu peste 4%, după ce agenția Moody’s a coborât rating-ul țării la „junk” CITEȘTE ȘI Bursa din Turcia scade cu peste 4%, după ce agenția Moody’s a coborât rating-ul țării la „junk”

Aproape o treime din activitatea de tranzacționare de astăzi de la BVB a fost asigurată de schimburile în valoare de 5,14 milioane lei pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,75%, până la nivelul de 0,8060 lei/acțiune, cu doar un pas de cotare sub maximul anual consemnat pe 7 septembrie. Performanța mai slabă a titlurilor SIF a tras însă în jos indicele financiar BET-FI, care a avut o apreciere la jumătate din media pieței, de 0,23%, până la valoarea de 29.151,44 puncte.

Acțiunea Romgaz, ricoșeu din minimele locale

Al doilea rulaj al pieței, de 3,37 milioane lei, l-au avut titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au recuperat 1,52%, până la prețul de 23,35 lei/acțiune, după scăderile din zilele precedente precipitate de știrile privind insolvențele companiilor RADET și ELCEN.

Scenariu: RADET și ELCEN ar putea fuziona în insolvență, pentru stingerea datoriilor istorice CITEȘTE ȘI Scenariu: RADET și ELCEN ar putea fuziona în insolvență, pentru stingerea datoriilor istorice

Această evoluție a influențat indicele energetic BET-NG, care a avut cea mai bună dinamică astăzi, de +0,83%. Din componența sa, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,82%, până la prețul de 0,2450 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,20 milioane lei. Pe acest emitent a fost realizată și singura tranzacție specială a zilei din piața deal, cu 2 milioane titluri OMV Petrom, în valoare de 490.000 de lei.

Închideri divergente pentru titlurile bancare

Acțiunile bancare au depășit cu puțin transferuri de 3 milioane lei. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,63%, până la prețul de 2,3850 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,71 milioane lei. Prin contrast, titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au închis la prețul de 11,18 lei/acțiune, în urcare cu 0,54%, în condițiile unui rulaj de 1,30 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
romgaz
elcen
banca transilvania
brd
omv petrom