Bursa de la București încheie o săptămână cu o scădere de 1,5%

Bursa de la București încheie o săptămână cu o scădere de 1,5%
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 mai 2016

Indicii de la BVB au pierdut în această săptămână aproximativ 1,5%, iar indicele financiar BET-FI a ajuns la un minim al ultimilor doi ani și jumătate. „E foarte slab interesul la cumpărare”, spune un trader.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna s-a încheiat la Bursa de Valori București cu o sesiune de tranzacționare cu închidere mixtă, cotațiile fiind în cea mai mare parte sub valorile de închidere de vinerea precedentă. Am avut o lichiditate modestă, de 15,9 milioane lei.

Indicele BET, al titlurilor blue-chip, a coborât cu 0,24%, până la valoarea de 6.367,12 puncte, cu 1,48% mai jos față de cea de 6.462,97 puncte de la finele săptămânii precedente. „Dacă rezistă în zona de 6.400 de puncte, poate fi o revenire, dacă nu, înseamnă că vor urma scăderi”, a declarat pentru Profit.ro Răzvan Raț, senior trader la BRK Financial Group. El amintește că indicele financiar BET-FI, care a închis astăzi la nivelul de 25.173,81 puncte, este sub minimul consemnat în ianuarie. De fapt, aceasta a fost a 10-a sesiune în care indicele a fost sub respectivul reper, iar nivelul actual reprezintă un minim al ultimilor doi ani și jumătate.

Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos CITEȘTE ȘI Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos

Apropierea datelor de înregistrare pentru distribuirea dividendelor ar urma să impulsioneze tranzacțiile, după cum randamentul bun al acestora poate fi atractiv pentru investitori care să intre în piață. Totuși, contextul internațional incert și rapoartele negative ale marilor instituții financiare mențin investitorii într-o stare de ezitare. „Nu sunt volume; e foarte slab interesul la cumpărare”, spune Raț.

Astăzi piețele de acțiuni au avut evoluții favorabile cu aprecieri de aproximativ 1,70% pentru indicii de la Londra și Paris și cu una de 1,23% a indicelui german DAX. Prin contrast, indicele compoyit BET Plus a suferit un declin de 0,29%, până la nivelul de 944,39 puncte, cu 1,46% față de cea de 958,14 puncte de vinerea trecută.

Fondul Proprietatea a revenit pe primul loc în topul tranzacțiilor

Indicii au încorporat în depreciere și scăderea cu 2,7%, până la prețul de 0,722 lei/acțiune a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), pe prima valoare de tranzacționare a zilei, de 5,45 milioane lei. Fără un ordin de 60.000 de titluri aruncat în piață în ultimele minute de tranzacționare, spune Raț, nu ar fi fost această scădere pentru că titlurile Fondului s-au tranzacționat în jurul cotației de 0,74 lei/acțiune, în cea mai mare parte a zilei.

Traderul de la BRK adaugă că transferurile pe acest emitent s-au revigorat după ce la începutul acestei săptămâni Manchester Corp., firma prin care grupul Elliott al magnatului american Paul Singer și-a consolidat o deținere de peste 20% din titlurile Fondului, a cumpărat 53,2 milioane titluri printr-o tranzacție deal care s-a ridicat la 38,09 milioane lei.

Investitorii par a fi încrezători că FP va putea să-și ducă până la capăt programul de răscumpărări ale titlurilor proprii aprobat în AGA, după ce a obținut 541 milioane lei din vânzarea ultimei sale participații de 5,85% din titlurile Romgaz Mediaș (SNG).

Romgaz își caută un suport în jurul nivelului de 22 lei/acțiune

Producătorul de gaze naturale a fost emitentul care a întrunit a doua valoare a rulajelor în sesiunea bursieră de azi, respectiv 3,75 milioane lei. „Acțiunea SNG este surpriza săptămâni”, spune Raț. Titlurile au urcat astăzi cu 0,69%, până la prețul de 21,75 lei/acțiune, încă a doua cea mai coborâtă cotație de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013. Totuși, zona de 22 lei/acțiune dă semne că ar acționa ca un prag de suport. „Se pare că s-au activat ceva ordine la cumpărare”, afirmă Raț, aducând ca argument ordinele de cumpărare ceva mai consistente din ultimele ședințe.

Romgaz își ajustează drastic în jos bugetul pe 2016, după ce Guvernul i-a respins prima variantă CITEȘTE ȘI Romgaz își ajustează drastic în jos bugetul pe 2016, după ce Guvernul i-a respins prima variantă

Titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,36%, până la prețul de 2,75 lei/acțiune, pe transferuri de 1,64 milioane lei. Traderul de la BRK Financial se așteaptă ca activitatea de tranzacționare pe acest emitent să se intensifice pe măsura apropierii perioadei de înregistrare pentru distribuirea dividendelor-record, în valoare însumată de 1,2 miliarde lei, cărora li se adaugă alocarea de acțiuni gratuite în contul unei majorări de capital de 620 milioane lei. Aici SIF Moldova (SIF2) este un vânzător important, în măsura în care, probabil, deținerea sa la bancă a depășit 40% din portofoliul său, pe fondul deprecierii altor titluri. „Vinde și face bine pentru că marchează profit într-o zonă de maxime”, a comentat Raț.

Vestea bună pentru investitorii de la Conpet vine aparent prea târziu

Acțiunile cu al patrulea rulaj al zilei, de aproape 496.000 de lei, au fost cele ale Conpet Ploiești (COTE). Titlurile s-au depreciat cu 0,89%, până la cotația de 67,00 lei/acțiune. Este o piață circumspectă, deși astăzi, aparent, investitorii au primit o veste bună. Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor nu a întrunit cvorumul necesar de 85% pentru a realiza majorarea de capital social propusă de companie.

Dacă aceasta s-ar fi aprobat, investitorii ar fi trebuit să vină de acasă cu valori însumate de nu mai puțin de 38 milioane lei doar pentru a-și conserva participațiile, în contextul în care statul ar fi adus aport în numerar de 54,12 milioane lei în contul reevaluării terenurilor. Astfel, fiecare acționar de portofoliu ar fi trebuit să cumpere câte un titlu la valoarea nominală de 3,3 lei/acțiune pentru fiecare 3,22 titluri deținute.

De la sosirea acestei știri, vânzările pe acest emitent s-au accelerat completând un trend în care titlurile s-au depreciat cu peste 25% de la maximul de 90 lei/acțiune consemnat în martie și până la minimele din această săptămână. O dezamăgire pe măsură pentru că, nici astăzi, după ce respectiva știre privind neaprobarea majorării de capital, investitorii nu s-au reactivat la cumpărare pentru a duce cotația mai sus.

S-a întâmplat însă în cazul Comelf Bistrița (CMF). Titlurile s-au apreciat în limita plafonului maximal de 15% admis de sistemul operatorului de piață, până la prețul de 2,20 lei/acțiune. La cotația respectivă investitorii care au cumpărat mai au încă potențialul marcării unui câștig de 22,73% în oferta publică pe care compania a anunțat că o va derula la prețul de 2,7 lei/acțiune pentru un număr de aproximativ 936.000 de titluri proprii, reprezentând 4% din capitalul social, în perioada 25 mai - 14 iunie.

O ofertă la care Raț se așteaptă la un preț bun este cea de la Albalact (ALBZ). Rezultatele în creștere la primul trimestru ar putea forța compania care face preluarea, grupul Lactalis, să ofere un preț în jur de 0,50 lei/acțiune, mai sus decât reperul de 0,46 lei/acțiune anunțat inițial, la momentul încheierii acordului pentru tranzacție.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
razvan rat
brk financial
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
banca transilvania