Bursa de la București, „Marea Roșie” într-o Europă „verde”

Bursa de la București, „Marea Roșie” într-o Europă „verde”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 dec 2016

Deși piețele bursiere europene au digerat bine eșecul referendumului din Italia de schimbare a Constituției, care deschide calea euroscepticilor către putere, indicii au închis la BVB sub referință, trași în jos de corecțiile de aproximativ un procent pe titlurile Băncii Transilvania și OMV Petrom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Volatilitatea din piețele internaționale imprimată de votul dat de italieni împotriva schimbării Constituției a avut un ecou slab la Bursa de Valori București, unde au lipsit ordinele care să miște decisiv cotațiile. Rulajul pieței de acțiuni a depășit doar marginal 18 milioane lei (4 milioane euro), aproape un sfert din acesta realizându-se pe piața deal.

Piața a copiat, practic, evoluția piețelor europene, cu o o deschidere în zona maximelor zilei și o alunecare către finalul orarului de tranzacționare, numai că, la BVB, avansul de la început fiind minim, indicii au încheiat ședința în teritoriu negativ. Astfel, indicele reprezentativ BET a pierdut 0,47%, până la nivelul de 6.915,35 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,43%.

Bursa de la București, „Marea Roșie” într-o Europă „verde”

Prin contrast, ședința europeană a fost „verde”, deși marcată de nervozitate, în condițiile unor scăderi pe activele de risc în sesiunea asiatică ca urmare a votului dat de italieni contra referendumului pentru noul proiect de Constituție care ar urma să atragă părăsirea fotoliului de prim-ministru de către pro-europeanul Matteo Renzi.

Manager de fonduri: Este prea târziu să cumperi acțiuni. Raliul lui Trump nu are durată CITEȘTE ȘI Manager de fonduri: Este prea târziu să cumperi acțiuni. Raliul lui Trump nu are durată

Recuperarea a fost remarcabilă, chiar și indicele FTSE MIB de la Milano având un declin de numai 0,23%. Analistul financiar Liviu Moldovan spune că practic se repetă scenariul de la votul pentru Brexit și de la alegerea lui Trump, când un val de vânzări pe activele de risc a fost întors integral, pentru ca apoi cotațiile să se aprecieze peste nivelurile de dinainte. „Este extrem de ciudat fenomenul. Pare ilogic”, a declarat acesta pentru Profit.ro. „Parcă s-au stricat algoritmii de tranzacționare”, glumește.

Ne indică evoluția pe cursul de schimb euro/dolar. Moneda SUA s-a întărit, cotația căzând noaptea trecută din zona de 1,0660 dolari pentru un euro, către reperul de 1,0510 dolari pentru un euro. Până dimineața a recuperat integral picajul, iar spre finalul sesiunii europene deja cotația se tranzacționa aproape de nivelul de 1,0740 dolari pentru un euro.

Bursa de la București, „Marea Roșie” într-o Europă „verde”

Cele mai tranzacționate astăzi la BVB au fost titlurile bancare. Titlurile BRD Societe Generale (BRD) au avut cel mai bun rulaj al pieței reglementate, de 3,96 milioane lei, cotația urcând cu 0,36%, până la prețul de 11,16 lei/acțiune. Pe acest emitent s-a mai realizat în piața deal o tranzacție specială de 1,11 milioane lei.

Prin contrast, Banca Transilvania (TLV) a avut o ședință negativă, cu o corecție de 0,84% a prețului, până la nivelul de 2,3700 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,64 milioane lei. Astăzi, instituția de credit a anunțat că în săptămâna de tranzacționare trecută scurtată a răscumpărat titluri proprii în valoare de 1,82 milioane lei.

BERD este vânzătorul pachetului de 2,86% din titlurile Băncii Transilvania. Instituția internațională a încasat peste 54 milioane euro CITEȘTE ȘI BERD este vânzătorul pachetului de 2,86% din titlurile Băncii Transilvania. Instituția internațională a încasat peste 54 milioane euro

A fost, în ansamblu, o zi marcată de agitație pe titlurile bancare, în condițiile în care investitorii din piețele internaționale percep în mod particular ca vulnerabile băncile italiene. Instabilitatea politică provoacă îngrijorare privind șansele de succes ale planului Monte dei Paschi de majorare a capitalului cu 5 miliarde de euro. Consorțiul de intermediere a tranzacției, în frunte cu JP Morgan și Mediobanca, sunt în contact cu posibili investitori, pentru a afla intențiile acestora.

Dobânzi mai mari de la anul

Contextul este unul de creștere a costurilor de finanțare, spune Liviu Moldovan, timp de peste 8 ani realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere. Datele de vinerea trecută din piața americană a muncii potrivit cărora șomajul este de 4,6% este în măsură să lase Rezerva Federală Americană să majoreze dobânda-cheie pe dolar la următoarea decizie de politică monetară de săptămâna viitoare. Mai mult decât atât, șomajul redus ar urma să influențeze calendarul de întărire a politicii monetare de anul viitor, cu mai multe ridicări de dobândă decât se sconta inițial.

Luna trecută s-au evaporat 1,7 trilioane dolari de pe piețele de bonduri CITEȘTE ȘI Luna trecută s-au evaporat 1,7 trilioane dolari de pe piețele de bonduri

Moldovan, cu o experiență de 10 ani trader inclusiv pe piețele valutare pentru o casă de brokeraj românească, mai observă că în ultimele luni am avut o corelare pozitivă foarte rară pe piețe între dolar și prețul țițeiului, de regulă, relația fiind inversă. „S-a apreciat și dolarul, a crescut și petrolul”, punctează interlocutorul nostru.

Petrolul pe maximele anului. Cât spațiu de creștere mai are pe termen scurt

Astăzi, petrolul Brent a depășit pentru prima dată în acest an reperul de 55 dolari pe baril. „De aici încolo creșterile vor fi limitate”, spune Moldovan. Își argumentează afirmația prin faptul că acordul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru o reducere a producției – factorul care a catalizat trendul puternic de apreciere din ultimele zile – are încă importante componente neilucidate. De exemplu, nu se prevăd sancțiuni, dacă o țară nu oprește producția pentru unele exploatări.

Bursa de la București, „Marea Roșie” într-o Europă „verde”

De asemenea, în noiembrie, extracția a fost în creștere, astfel încât cotele reduse se vor aplica ultimelor valori, iar producția va fi de facto cea din perioada august-octombrie. De asemenea, cu barilul de petrol peste reperul de 50 de dolari, multe dintre exploatările de zăcăminte petroliere de șist din America de Nord devin profitabile și vor fi deschise, mai zice analistul financiar.

Potrivit statisticilor publicate de compania Baker Hughes, numărul de exploatări era la 2 decembrie de 597 în SUA, în creștere cu 4 zăcăminte exploatate față de 23 noiembrie, dar cu 140 mai puține decât la 4 decembrie 2015. În același timp, Canada avea 200 de exploatări, cu 26 mai multe decât în urmă cu o săptămână, și cu 23 de exploatări mai mari decât cu un an în urmă.

Slăbiciune pe emitenți importanți. Scăderi pe OMV Petrom și Romgaz; volume anemice pe FP

La BVB, impactul aprecierii petrolului, regăsit în cotațiile de vineri, nu s-a mai resimțit și astăzi. Indicele energetic BET-NG a înregistrat un recul de 0,59%, mai mare decât media pieței, fiind tras în jos de scăderea cu 1,04% a titlurilor OMV Petrom (SNP), până la nivelul de 0,2370 lei/acțiune, pe un rulaj de aproape 917.000 de lei. Pe acest emitent s-a realizat și cea mai mare tranzacție de tip deal a zilei, de 1,75 milioane lei.

O tranzacție specială de 1,29 milioane lei s-a efectuat și cu titluri Romgaz Mediaș (SNG), la prețul de 24,45 lei/acțiune, același cu cel al închiderii din piața reglementată, unde titlurile s-au depreciat cu 0,41%. Un declin de 0,90%, până la nivelul de 13,28 lei/acțiune au suferit și titlurile Electrica (EL) pe schimburi depășind cu puțin 2 milioane lei.

O activitate de tranzacționare sub media respectivului emitent, de aproximativ 586.000 de lei, am consemnat pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au suferit o corecție de 0,25%, pânp la prețul de 0,7960 lei/acțiune. FP a anunțat că săptămâna trecută a răscumpărat un număr de 3,50 milioane titluri proprii pentru care a plătit 2,75 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
liviu moldovan
bursa
bvb
banca transilvania
italia
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz