Un fost asociat al lui Soros vinde tot aurul și pariază pe scăderea titlurilor de stat. Vede dobânzi în creștere și un dolar foarte tare

Un fost asociat al lui Soros vinde tot aurul și pariază pe scăderea titlurilor de stat. Vede dobânzi în creștere și un dolar foarte tare
scris 1 dec 2016

Managerul de fonduri Stanley Druckenmiller, fost șef la Quantum Fund și Duquesne Capital vede pozitiv economia americană după victoria în alegerile prezidențiale a lui Donald Trump. Și-a vândut tot aurul, mizează pe evoluția favorabilă a bursei și scăderi în piețele de bonduri.

Stimulii fiscali introduși de noua Administrație republicană a lui Donald Trump ar urma să determine o perioadă de creștere a economiei americane, spune investitorul legendar Stanley Druckenmiller, cel care a deținut conducerea executivă a Quantum Fund, aparținând magnatului George Soros în anii 1988-2000.

În cadrul unei conferințe susținute la New York, acesta a declarat că se așteaptă, de asemenea, la o întărire a dolarului SUA, în paralel cu o scădere a cotațiilor în piața titlurilor de stat.

Donald Trump: America va intra într-o recesiunse masivă și e un moment teribil să cumperi acțiuni CITEȘTE ȘI Donald Trump: America va intra într-o recesiunse masivă și e un moment teribil să cumperi acțiuni

După ce sconta inițial pe victoria democratei Hillary Clinton, Druckenmiller și-a schimbat total pozițiile în piață, aliniindu-se pentru ceea ce crede a fi „un mare pariu pe creștere” al lui Trump. Chiar de a doua zi și-a lichidat toate deținerile de aur. „Toate motivele pentru care l-am deținut în ultimii ani par a se sfârși”, afirma el.

În același timp, a inițiat pariuri pe scăderea titlurilor de stat. Mizează pe o ridicare a randamentelor notelor de trezorerie pe 10 ani la 3,0%, față de valorile de 2,33% la care se regăsesc în acedastă dimineață. „Sunt short pe bonduri; pe bund-urile germane, pe bondurile italiene și pe bondurile SUA”, afirmă Druckenmiller, contestatar constant în ultimii ani ai politicilor dobânzilor mici ale băncilor centrale. Nu mai departe de începutul lunii mai, el vorbea despre faptul că Rezerva Federală Americană îi împinge pe investitori la „un comportament nesăbuit”.

Dobânzi de 6% la 10 ani și 0,82 dolari pentru un euro

Nu este o previziune singulară. După victoria lui Trump, un alt investitor experimentat din piețele de bonduri, Jeffrey Gundlach de la DoubleLine Capital, fost manager al fondurilor TCW, afirma că titlurile de stat americane cu maturitate la 10 ani vor coborî într-atât de mult în următorii 2 ani, încât vor fi purtătoare ale unui cupon anual de 6%. El avansa și o predicție radicală privind întărirea dolarului, indicând o țintă de 82 de cenți pentru un euro, față de reperul de tranzacționare din aeastă dimineață de 1,064 dolari pentru un euro.

Chief-economic advisor Allianz și fost CEO PIMCO: Țineți de cash! CITEȘTE ȘI Chief-economic advisor Allianz și fost CEO PIMCO: Țineți de cash!

Deși are o prognoză mai rezervată privind scăderile din piețele de bonduri, cu un randament la jumătate pentru notele la 10 ani față de cel avansat de Gundlach, Druckenmiller spune că acest declin este suficient să atragă după sine o scădere de 10% a bursei americane. Acțiunile vor avea de suferit în contextul majorări costurilor de finanțare ale corporațiilor, în pofida operării într-un climat de creștere economică.

Acum 6 ani, în contextul dobânzilor aproape de zero și a unor așteptări negative față de piața de acțiuni, fostul asociat al lui Soros lichidase Duquesne Capital, unde avea în administrare 12 miliarde de dolari, returnând banii investitorilor.

Acum, Druckenmiller spune că nu este neapărat un fan al lui Trump, dar are încredere în promisiunile sale despre acțiunea în sensul dereglementărilor și în echipa formată din liderul din Congres Paul Ryan și noul vicepreședinte Mike Pence că vor tăia taxele individuale și corporative. I se pare că stimulul fiscal este cel care se impune, în condițiile în care băncile centrale au rămas fără opțiuni după 8 ani de experimente cu rate foarte scăzute ale dobânzilor.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
stanley druckenmiller
george soros
bursa
bonduri
dobanzi
dolar
euro
donald trump