Erdogan vrea dobânzi mai mici pe lira turcească și le spune turcilor să cumpere aur, nu dolari

Erdogan vrea dobânzi mai mici pe lira turcească și le spune turcilor să cumpere aur, nu dolari
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 dec 2016

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că, pentru o economie mai dinamică, Turcia are nevoie de rate de dobândă scăzute, după modelul țărilor dezvoltate, care i-ar impulsiona pe micii intreprinzători și ar diminua șomajul. „Reduceți dobânzile astea, frate!”.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Accentuarea tendinței de slăbire a monedei naționale a Turciei în a doua parte a acestei săptămâni își găsește explicația. Lira turcească ar urma să fie purtătoare a unor dobânzi mici. Sâmbătă, președintele Recep Tayyip Erdogan și-a reluat apelul pentru coborârea costurilor de finanțare ale economiei Turciei, cu scopul susținerii creșterii economice și majorării consumului. Erdogan s-a declarat „inamic” al dobânzilor. „Cei din sectorul financiar pot sta confortabil, dar investitorul din economia reală, din păcate, trece prin dificultăți”, a declarat acesta, potrivit Reuters.

Lira turcească a traversat un puseu de depreciere la finele săptămânii precedente, vineri atingând un nou minim în raport cu moneda SUA, de aproape 3,60 lire pentru un dolar. Joi, moneda națională a Turciei a avut cea mai importantă depreciere de o zi de la lovitura de stat din 15 iulie încoace.

Lira sterlină a urcat față de euro la cel mai ridicat nivel de la finele lunii septembrie după victoria lui Trump și reducerea temerilor legate de Brexit CITEȘTE ȘI Lira sterlină a urcat față de euro la cel mai ridicat nivel de la finele lunii septembrie după victoria lui Trump și reducerea temerilor legate de Brexit

Sunt ieșiri de capital ale investitorilor nerezidenți al căror unic motiv de a rămâne pe poziții era reprezentat de dobânzile mari din Turcia. Săptămâna trecută, banca centrală din această țară tocmai operase prima ridicare a dobânzii-cheie din ultimii 2 ani, în încercarea de a contracara fluxurile negative de capital. O mișcare care nu a fost pe placul ui Erdogan, care are ca reper dobânzile coborâte din SUA și Japonia: „De ce am merge noi spre 14-15%?!”

După eșecul loviturii de stat militare din iulie, în contextul represaliilor puternice declanșate de regimul Erdogan, investitorii străini au demarat repatrieri masive de capitaluri, cu efect asupra lirei, care încă dinaintea evenimentelor care au zguduit Turcia la jumătatea verii se tranzacționa în jurul nivelulului de 2,90 lire pentru un dolar, așa cum se vede pe graficul atașat.

Erdogan vrea dobânzi mai mici pe lira turcească și le spune turcilor să cumpere aur, nu dolari

Rapoartele de analiză mizează pe o frânare a economiei Turciei în noul context, așa încât dobânzile consistente au fost un argument pentru păstrarea de către nerezidenți a unor poziții pe moneda națională a acestei țări, cu tradiția unor rate ridicate ale inflației.

Președintele Erdogan ar urma să doboare și acest argument. „Reduceți dobânzile astea, frate!”, a declarat el sâmbătă, aparent cu trimitere către oficialii băncii centrale. El vrea încurajarea economiei reale și crearea de locuri de muncă. „Mai devreme sau mai târziu, vom face pași în această direcție.”

Partidele au declarat contribuții de campanie de peste 32 milioane lei. PSD și PNL domină detașat topul CITEȘTE ȘI Partidele au declarat contribuții de campanie de peste 32 milioane lei. PSD și PNL domină detașat topul

Aur, nu dolari

Nu doar investitorii instituționali străini abandonează lira. Turcii înșiși, având memoria perioadelor susținute de devalorizare, cumpără dolari. În intervenția de vineri, Erdogan le-a transmis că mai degrabă ar trebui să acumuleze aur.

„Pentru cei care au valute străine sub pernă, să vină să le schimbe în aur și în lire turcești. Lăsați lira să câștige în valoare; lăsați aurul să câștige în valoare”, a declarat el într-o intervenție televizată, citată de Associated Press și preluată de Zero Hedge.

Prima care s-a conformat apelului lui Erdogan a fost Bursa de Valori din Turcia, care și-a convertit vineri toate activele sale echivalente cash în lire turcești, potrivit publicației Hurriyet, care a preluat un comunicat al Borsa Istanbul.

De la începutul anului, lira turcească a pierdut o cincime din valoare în raport cu dolarul american, o tendință accelerată în noiembrie, când deprecierea a fost de 20%. Erdogan consideră că acest trend este rezultatul unor „speculatori răi” care joacă jocuri împotriva Turciei și la adresa  cărora a lansat un avertisment. „Nu vă faceți griji, în scurt timp voi distruge acest joc”, a conchis Erdogan.

viewscnt
Afla mai multe despre
erdogan
turcia
lire turcesti
dolari
valute
curs valutar
dobanzi
banci centrale
sua
aur