Bursa de la București nu i-a mai așteptat pe americani

Bursa de la București nu i-a mai așteptat pe americani
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 feb 2016

Indicii principali de la BVB au consemnat o zi "verde" sfidând declinul abrupt al cotațiilor internaționale și prefigurarea unei deschideri negative a Bursei de la New York.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comportament bun al acțiunilor românești la prețurile corespondente unui nivel de 6.100-6.200 de puncte pe indicele BET. "A rezistat foarte bine aici. Să vedem ce se mai întâmpla mai departe", a declarat pentru Profit.ro Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest, cel care indica acest reper ca un posibil punct de regrupare a cumpărătorilor și la finele anului trecut.

Indicele BET a închis la nivelul de 6.322,44 puncte, în creștere cu 0,86%, o dinamică asemănătoare, de 0,89%, având-o și indicele compozit BET Plus. Cotațiile au avut valori pozitive încă de la debutul sesiunii de tranzacționare și s-au menținut peste nivelurile de referință în pofida unei zile caracterizată mai degrabă de aversiune a investitorilor față de activele de risc. Indicii principali ai piețelor de la Londra, Paris și Frankfurt s-au regăsit în cea mai mare parte a zilei cu cel puțin jumătate de procent sub reperele de închidere ale sesiunii precedente.

Petrolul trage din nou în jos acțiunile

Deschiderea a fost negativă și la New York. "Piețele resimt din nou durerea petrolului", titrează Yahoo Finance. Prețul țițeiului Brent a coborât cu 3,70%, până la 34,66 dolari/baril, iar cotația petrolului brut a scăzut cu 4,52%, până la 32,10 dolari/baril. Jeff Grossman, președinte la BRG Brokerage, firmă care intermediază tranzacții la New York Mercantile Exchange, se uită la parametrii tehnici și spune că atât timp cât cotația rămâne peste 31-33 dolari/baril, nu este nimic grav. "Piața nu este ruptă", a declarat acesta într-o intervenție pentru CNBC.

Șocul petrolier nu s-a resimțit la fel și la București

Prin contrast cu ceea ce se întâmplă în piețele internaționale, indicele energetic BET-NG de la BVB a rezistat cu un avans de 0,05%. Cotația companiei reprezentative pentru sectorul petrolier, OMV Petrom (SNP), a suferit, totuși, un declin de 1,01%, până la prețul de 0,2455 lei/acțiune, pe transferuri de aproape un milion de lei. Șerdean nu vede bine acest emitent nici din punct de vedere fundamental și nici tehnic. El se așteaptă ca într-un orizont de timp mediu, acțiunea cu simbolul SNP să ajungă la palierul de 0,20 lei/acțiune, unde ar urma să devină atractivă pentru cumpărare.

Titlurile Romgaz (SNG) au avut o zi de revenire, cu un avans de 0,63%, până la prețul de 23,85 lei/acțiune, pe al treilea rulaj al pieței, de 4,88 milioane lei.

Banca Transilvania și Fondul Proprietatea, peste jumătate din rulajul pieței

Astăzi la BVB, activitatea de tranzacționare din piața de acțiuni s-a cifrat la 25,25 milioane lei (5,57 milioane euro), în media perioadei. Pe primul loc în topul lichidității, cu schimburi în valoare de 7,21 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 1,77%, până la prețul de 2,30 lei/acțiune. Celălalt titlu bancar lichid din ringul bursier de la București, cel al BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 1,00%, până la prețul de 10,14 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,31 milioane lei.

O valoare de aproape 7 milioane lei au avut transferurile cu titluri Fondul Proprietatea (FP) care au câștigat 1,92%, până la prețul de 0,744 lei/acțiune, nivel la care capitalizarea bursieră a societății este de 8,33 miliarde lei (1,84 miliarde euro). Indicele financiar BET-FI în componența căruia se află acestea, a urcat astăzi cu 0,79%, până la valoarea de 27.892,60 puncte.

Piața deal a fost "săracă" la BVB, cele două tranzacții speciale cu titluri Electrica (EL) și SIF Transilvania (SIF3) abia adunând împreună 0,79 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
ovidiu serdean
ifb finwest
bursa
fondul proprietatea
omv petrom