Mohamed El-Erian (Allianz): 2016 va fi un an agitat pe Burse

Mohamed El-Erian (Allianz): 2016 va fi un an agitat pe Burse
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 ian 2016

Fostul șef executiv de la PIMCO, Mohamed El-Erian, spune că regimul de volatilitate s-a schimbat și ar fi de așteptat ca oscilațiile puternice să rămână în piețele financiare pentru o perioadă mai lungă de timp.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O veste bună: nu se repetă anul 2008. Și o altă veste rea: vor fi scăderi pe piețele de acțiuni, iar fluctuațiile vor fi puternice. Este ceea ce ne-a transmis vineri, către închiderea ședinței de tranzacționare a Bursei de la New York, Mohamed El-Erian, chief-economic adviser la grupul financiar german Allianz.

Într-o intervenție la postul american de televiziune CNBC, acesta a spus că piețele financiare intră într-o altă etapă, în care nu vor mai fi ajutate la fel de mult de băncile centrale. În plus, investitorii nu trebuie să spere că, dacă vor fi picaje și piețe în stres, autoritățile de politică monetară vor reveni asupra deciziei lor de a promova strategii ceva mai puțin relaxate.

"Se schimbă regimul de volatilitate", avertizează El-Erian, fost manager la PIMCO, compania finanicară cu cele mai mari plasamente pe piețele de bonduri și care pe vârful din aprilie 2013 avea în administrare active financiare de peste 1.000 miliarde dolari. Până acum băncile centrale au reușit să suprime oscilațiile din piețele financiare, însă în prezent, fie că nu mai reușesc, fie că nu mai vor acest lucru.

În al doilea rând, pentru că Rezerva Federală Americană a avut un asemenea succes, investitorii au avut încredere și au cumpărat hârtii de valoare, prețurile activelor urcând mult peste datele de evaluare fundamentală. Un al treilea motiv pentru care piețele au reacționează violent în sensul deprecierilor este faptul că acum este disponibilă puțină lichiditate care să acționeze contraciclic, mai spune El-Erian.

Predicție șoc de la Societe Generale: prăbușire de 75% a bursei americane CITEȘTE ȘI Predicție șoc de la Societe Generale: prăbușire de 75% a bursei americane

În ședința de vineri de la New York, indicele bursier Dow Jones Average Industrial a pierdut peste 390 de puncte, echivalentul a 2,39% din valoare, închizând ziua la nivelul de 15.988,08 puncte. Tendința de scădere ar urma să continue și se vor ivi oportunități de cumpărare, afirmă El-Erian, care totuși recomandă prudență.

Întrebat dacă America este amenințată de o etapă de contracție economică, oficialul de la Allianz este mai degrabă rezervat: "Este greu ca SUA să fie trasă în recesiune altfel decât dacă avem o criză financiară globală majoră."

Este un scenariu în care în acest moment nu crede pentru că nu vede aceleași tensiuni în sistemul financiar ca în anul 2008. Atunci au fost probleme în sistemul de plăți și de decontări. Acum este diferit, fiind vorba numai despre piețe supraevaluate. "Contaminarea economiei reale ia mai mult timp și nu este atât de dură cum ar fi altminteri", a conchis El-Erian.

viewscnt
Afla mai multe despre
mohamed el-erian
dow jones
allianz
pimco
fed
sua
criza
bursa
bonduri